zbog ograničenih rezultata

Brisel ozbiljno o uskraćivanju podrške pravosuđu BiH, Tegeltija primio pismo: 'Iznenađen sam tonom Evropske komisije...'

Front 06.06.20, 12:06h

Brisel ozbiljno o uskraćivanju podrške pravosuđu BiH, Tegeltija primio pismo: 'Iznenađen sam tonom Evropske komisije...'
U pismu koje su ove sedmice uputili predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji napomenuli su kako se predugo čeka na reforme pravosuđa, te da je "stanje pravosudnog sistema razlog za zabrinutost"

 

Evropska komisija upozorila je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) da bi mogla da obustavi dalje finansiranje reforme pravosuđa u Bosni i Hercegovini, koje realizuje preko tog vijeća.

 

"Zbog zabrinjavajuće ograničenih rezultata u postizanju ciljeva reforme pravosuđa u proteklim godinama, a posebno u oblasti integriteta, Komisija trenutno preispituje svoju podršku pravosuđu putem VSTV-a", potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ureda glasnogovornika Evropske komisije u Briselu.

 

U pismu koje su ove sedmice uputili predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji napomenuli su kako se predugo čeka na reforme pravosuđa, te da je "stanje pravosudnog sistema razlog za zabrinutost".

 

Jedinica za integritet


Poseban akcenat stavljen je na dopis Evropske komisije od 11. februara 2020. godine u kome se VSTV poziva da preduzme hitne korake radi uspostave posebne Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, koja još nije formirana. Jedinica bi se trebala baviti provjerom integriteta nosilaca pravosudnih institucija.

 

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća Milan Tegeltija za RSE kaže, međutim, kako je uspostava Jedinice prekinuta zbog pandemije.

 

"To nismo mogli da uradimo, jer je bilo vrijeme korone. Mada se i ta Jedinica za integritet unutar Sekretarijata VSTS veže uz pravilnik o imovinskim kartonima, tako da će i njen opus rada znatno biti smanjen u odnosu na ono šta bi trebalo da bude da taj pravilnik o imovinskim kartonima postoji", tvrdi Tegeltija.

 

Tegeltija ističe i kako je iznenađen tonom pisma Evropske komisije u kome se, kako tvrdi, za krivca proglašava VSTV, iako su Komisiju obavijestili da postoje opstrukcije, unutar pravosuđa, da se reforme koje traže i provedu.

 

"Imali smo u Pravilniku o imovinskim kartonima, gdje smo uspostavili jednu strogu kontrolu integriteta nosilaca pravosudnih funkcija kroz provjeru, ne samo podnošenja nego i provjeru tih imovinskih kartona. Došlo je do intervencije Udruženja sudija, koji su onda podnijeli zahtjev Agenciji za zaštitu ličnih podataka i Agencija nam je zabranila upotrebu tog pravilnika. Sada imamo i ukidanje pravilnika o ocjenjivanju sudija, a sve je to rezultat rada s Evropskom komisijom na unapređenju standarda unutar pravosuđa", navodi Tegeltija.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI