godinu i po od konstituirajuće sjednice aktuelnog saziva

Transferi u Skupštini KS: Ko je ostao kratkih rukava, ko je profitirao, a ko je najviše mijenjao dresove

Front 06.06.20, 11:21h

Transferi u Skupštini KS: Ko je ostao kratkih rukava, ko je profitirao, a ko je najviše mijenjao dresove
Krajem januara ove godine je Vreto napustio Našu stranku, zatim je djelovao kao samostalni zastupnik, da bi prije prelaska u NiP potpisao pristupnicu Demokratskoj fronti

 

Nešto više od godinu i po je prošlo od konstituirajuće sjednice aktuelnog saziva Skupštine Kantona Sarajevo (KS), a taj je period, pored promjene skupštinske većine, obilježen je i napuštanjima stranaka i zastupničkih klubova, te promjenama stranačkih dresova - piše Faktor.

 

Posljednji u nizu je zastupnik Elvis Vreto, koji je u petak potpisao pristupnicu Narodu i pravdi (NiP).

 

Krajem januara ove godine je Vreto napustio Našu stranku, zatim je djelovao kao samostalni zastupnik, da bi prije prelaska u NiP potpisao pristupnicu Demokratskoj fronti.


Ne samo da je Vreto u kratkom periodu "preletio" iz jedne stranke u drugu, pa zatim i u treću, već je u istom tom periodu uspio "preletjeti" sa jedne na drugu stranu ideološkog spektra, što dovodi u pitanje mogućnost da su njegovi transferi motivirani ideologijom.

 

A kadrovske promjene u Skupštini KS su počele upravo sa Vretom. Nakon što je Edin Forto prihvatio premijersku fotelju, njegovo mjesto u Skupštini KS je zauzeo upravo novi član NiP-a, kome 1.422 osvojena glasa prvobitno nisu bila dovoljna za mandat.

 

Na isti način je mandat u Skupštini KS dobila Bilsena Šahman, koja je u Klubu Saveza za bolju budućnost (SBB) zamijenila Mirvada Kurića, koji je imenovan za ministra kulture i sporta KS.

 

Uzimajući u obzir da su Forto i Kurić smjenom Vlade KS ostali bez fotelja, ali i bez ranije osvojenih mandata kojih su se odrekli u korist tih fotelja, lako je konstatirati da su oni najveće "žrtve" promjene skupštinske većine u KS.

 

Zatim je Klub Socijaldemokratske partije (SDP) reduciran sa četiri na tri zastupnika, nakon što je iz te stranke izbačen Damir Nikšić. Njegovom isključenju iz stranke prethodio je "performans", u kojem je uvredama i psovkama "častio" tadašnje stranačke kolege iz, kako je kazao, ruralne Tuzle.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI