Video/ Sjednica Predsjedništva stranke

Bakir Izetbegović: Sa SDA problem može imati samo krivosuđe, Tužilaštvo i VSTV su pristrasni

Front 04.06.20, 18:46h

Bakir Izetbegović: Sa SDA problem može imati samo krivosuđe, Tužilaštvo i VSTV su pristrasni
Govoreći o aferi „Respiratori“, kazao je da je ona bacila sve pozitivne aspekte u sjenu, te je pozvao pravosudne institucije da u skladu sa zakonima i bez političkih i medijskih utjecaja što prije provedu istragu kako bi se utvrdila puna istina i sankcioniralo svako kršenje zakona

 

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj sjednici, koja još uvijek nije okončana, ocijenilo da institucije Bosne i Hercegovine imaju dobre rezultate u borbi protiv pandemije koronavirusa i njenim ekonomskim posljedicama, prenosi Faktor.

 

- Imamo konkretne rezultate kada su u pitanju ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada FBiH. Mislim da će biti sasvim zadovoljavajuće. Kao što je zdravstveni sektor se dobro nosio pandemijom, pokazat će se da se i Vlada dobro usmjerila kada su u pitanju mjere – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

Izetbegović je ocijenio kako SDA nije zadovoljna sa reakcijama Vijeća ministara BiH, te je kazao da se tu namjerno prave blokade i izdvojio je u tom kontekstu predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju.

 

- Pojedini ministri se trude da urade posao. Čitavo Vijeće ministara ništa markantno nije uradilo. Dapače, još uvijek nemamo usvojen ni Budžet za 2020. godinu. Očekujemo da se konačno pokrenu i da poduzmu konkretne mjere koje će se odnositi na pomoć privredi – izjavio je Izetbegović.

 

Govoreći o aferi „Respiratori“, kazao je da je ona bacila sve pozitivne aspekte u sjenu, te je pozvao pravosudne institucije da u skladu sa zakonima i bez političkih i medijskih utjecaja što prije provedu istragu kako bi se utvrdila puna istina i sankcioniralo svako kršenje zakona.

 

- SDA je snažno stala uz premijera Novalića i tu smo čuli kritike da se radi o nedopuštenom utjecaju stranke na pravosuđe. Mi se bavimo politikom i ne samo da imamo pravo, već imamo obavezu da svaki fenomen, pozitivan ili negativan, potcrtamo i reagiramo na njega. SDA nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti. Sa nama može problem imati samo krivosuđe. Ovdje se sasvim jasno ocrtava da su Tužilaštvo i VSTV pristrasni, da su pod političkim utcjecajem, da se ne odnose jednako prema svim narodima, odnosno konkretno da je nezamislivo da urade premijeru RS-a ono što su uradili premijeru FBiH – ocijenio je predsjednik SDA.

 

U tom je kontekstu spomenuo procesuiranje ratnih zločina, koje, kako je kazao, za cilj ima izjednačavanje odgovornosti i stvaranje nove istine o zbivanjima.

 

- Mi pozivamo na temeljnu reformu pravosudnog sistema BiH – izjavio je Izetbegović.

 

Kada je u pitanju povlačenje Fahrudina Radončića iz Vijeća ministara BiH, Izetbegović je izjavio da im je žao što se to dogodilo, te da se na taj način slabi pozicija probosanskog političkog bloka na nivou države.

 

- Nećemo ubjeđivati gospodina Radončića. On je meni u nekoliko navrata govorio da se povlači. Nadamo se da se to neće prenijeti na niže nivoe vlasti – izjavio je Izetbegović.

 

Konstatirao je da se bez potrebe gubilo vrijeme kada je u pitanju raspodjela novca MMF-a, te su pozvali Vijeće ministara BiH da se neodložno osiguraju finansijska sredstva za početak provođenja Lokalnih izbora.

 

- Mi ćemo podržati svako rješenje, makar i parcijalno. Imali smo ovih dana sastanke u prostorijama EU, a gospodin Čović i ja, tako da mislim da ima šanse da se dese izbori u Mostaru – ocijenio je Izetbegović.

 

Predsjedništvo SDA je pozdravilo odluku probosanskih stranaka da ponude zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice.

 

Na medijski upit o novom ministri sigurnosti BiH, Izetbegović je kazao da se danas nije govorilo o imenima, te da će se time baviti naredne sedmice.

 

- Ja se nadam da će gospodin Radončić ostati na toj poziciji, kako se ne bi slabila pozicija probosanskog bloka – izjavio je Izetbegović.

 

Do trenutka održavanja konferencije za medije se, kazao je predsjednik SDA, nije razgovaralo o dešavanjima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo. Kazao je da u politici nema nikakve garancije, ali da je Radončić najavio da se njegova odluka neće odraziti na koalicije na nižim nivoima.

 

- Probosanski blok je dovoljno jak i uvijek će se naći neko da pomogne taj blok, da gurne u stranu neke razmirice i rivalstvo – ocijenio je predsjednik SDA.

 

Odgovarajući na upit o reakcijama VSTV-a na ocjene SDA o aferi „Respirator“, Izetbegović je izjavio da SDA nije ni na koji način ugrozila poziciju glavne tužiteljice, a naročito ne na način da je ugrožena njena sigurnost.

 

- Gospodin Tegeltija je svojevremeno, imali smo te snimke, to je nedvosmisleno šta se tu desilo i on je trebao odmah da se povuće sa te pozicije – izjavio je Izetbegović.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI