Agonija na jučerašnjoj maratonskoj sjednici

Kako je moguće da ministrica finansija i komandantica FUCZ Jelka Milićević ništa ne zna o kretanju novca?!

Front 02.06.20, 12:01h

Kako je moguće da ministrica finansija i komandantica FUCZ Jelka Milićević ništa ne zna o kretanju novca?!
Alma Kratina, šefica Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, obratila se saopštenjem za javnost u kome je pojasnila šta se dešavalo na jučerašnjoj maratonskoj sjednici

 

 

 

Alma Kratina, šefica Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, obratila se saopštenjem za javnost u kome je pojasnila šta se dešavalo na jučerašnjoj maratonskoj sjednici

 

Ponašanje Vlade Federacije od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa za sve one koji prate njen rad, njeno nesnalaženje, socijalna neosjetljivost pri donošenju odluka, netransparentnost i nisu neko veliko iznenađenje. Ostavivši po strani sve ono što je u ovom momentu predmet ozbiljnih istraga sudstva i tužilaštva, Vlada Federacije evidentno nije odgovorila zahtjevnom trenutku jer nakon donošenja odluka i mjera nije vršila nadzor nad provođenjem odluka, posebno Federalne uprave civilne zaštite i prepustila na taj način slučaju ono što se nikako nije smjelo, ali i svojim nepravovremeno donešenim odlukama u određenim momentima vanredne situacije dovela u opasnost zdravlje i živote ljudi.


Kako na zdravstveni aspekt krize, tako ni na ekonomski ova Vlada nije odgovorila. Kad uzmemo u razmatranje rebalansa Budžeta i stavke koje govore o potpunoj neosjetljivosti za najugroženije kategorije građana, ali i potpuno obesmišljavanje rada zastupnika kroz neprihvatanje  argumentiranih amandmana na Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, imamo pred sobom Vladu odrođenu od građana, ali i onu koja ne uvažava Parlament koji nadzire njen rad.
 

Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma ponovo smo svjedočili, kroz izvještavanje o urađenom tokom vanredne situacije, od strane Vlade, Federalnog štaba civilne zaštite, Federalne uprave civilne zaštite, Ministarstva zdravstva da su to zapravo bile cjeline „zatočene u svojim balonima od sapunice“ koje nisu bile u zajedničkom lancu borbe protiv COVIDA-19.


Kako drugačije objasniti da Federalno ministarstvo zdravstva nije ništa znalo, niti se miješalo u nabavku sofisticirane medicinske opreme ili da federalna ministrica finansija i usput komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Miličević ne zna ništa o kretanju novca koji odlukom usmjerava ta ista Vlada, a usput je i dopremijerka.


Šta je razlog tome, nisu htjeli znati ili nisu znali svoj posao? Šta god da je, moglo je nanijeti nepovratne štete.


Na svu sreću zahvaljujući visokom stepenu iskazane odgovornosti građana, požrtvovanosti zdravstvenih radnika, odgovornom radu policije, ne svjedočimo dramatičnoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji.


Kako objasniti da vlada ne provodi nadzor nad tijelom koje joj je direktno podređeno i samo prima k znanju informacije koje joj plasira FUCZ?


Svoje“ nemiješanje u svoj posao „jučer je ponovo pokazao dopremijer Vesko Drljača koji je ovlašten od premijera da zastupnicima na sjednici prezentira informaciju o tome šta je vlada učinila od momenta proglašenja stanja nesreće do danas, što je učinio na sebi svojstven način, pozdravio zastupnike i dao riječ premijerovom savjetniku kako bi on elaborirao informaciju.


Kad se uzme u obzir sve što su zastupnici imali prilike čuti kao i analiza svih zaključaka koji su dati na usvajanje od strane Komisije za sigurnost i Klubova zastupnika, može se slobodno reći da smo svjedočili nečemu što je ponovo odraz odnosa i načina funkcionisanja onih koji čine  Vladu Federacije BiH ,odnosno političkih subjekata i šefova stranaka ministara koji odgovaraju za resore koje vode na način da se ponašaju kao „ministri u odlasku“ već mjesecima.


Zbog svega navedenog, Klub Demokratske fronte zaključkom je tražio ostavke onih koji rukovode Vladom, premijera Fadila Novalića, zatim dopremijera Jelke Miličević i Veska Drljače. Niti ovaj niti ostali zaključci u pravcu traženja odgovornosti od strane Vlade nisu dobili  podršku na sinoćnjem zasjedanju.


Jedini usvojeni zaključak nakon maratonske sjednice i nakon izjašnjavanja o 43 zaključka jeste zaključak Demokratske fronte kroz koji se traže izvještaji o načinu provođenja nabavki, Zakon o javnim nabavkama (sredstva, oprema, usluge i dr) dobavljači i pojedinačne vrijednosti za utrošak sredstava u iznosima od po 10 miliona km koje je Vlada Federacije transferirala iz Budžeta Kliničkim centrima čiji je osnivač: Sarajevo, Tuzla i Mostar, ali i izvještajem obuhvatiti i sredstva u ukupnom iznosu od 2,5 miliona km po osnovi Uredbe Vlade odnosno Odluke FŠ CZ dodijeljena KC i bolnicama u Tuzli, Mostaru, Sarajevu, ali i izvještaj o utrošku sredstava od po 200.000 KM od BH Telecoma za bolnice: Travnik, Goražde, Bihać, Konjic i Zenica.


Kako je u ovom slučaju jedan od najvažnijih zadataka svakako sprječavanje mogućnosti da se ponovo nađemo u sličnoj situaciji kad je u pitanju nadzor nad Federalnom upravom civilne zaštite, začuđujuća je činjenica da zaključak Komisije za sigurnost kroz koji bi se išlo u izmjenu zakonske legislative, nije dobio potrebnu većinu.


Naime, kroz zaključak, koji su usput na Komisiji podržali predstavnici svih političkih partija, tražilo se od Zastupničkog doma Parlamenta FBiH  da hitno pripremi zakonsku regulativu kojom bi se nadležnost civilne zaštite FBIH prenijela na Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova po uzoru na zemlje u regiji s ciljem adekvatnijeg nadzora.


Ono što je između ostalog ostalo kao apsolutno začuđujuće nakon jučerašnje sjednice jeste i odnos predsjedavajućeg Zastupničkog doma i svih onih zastupnika koji su dali podršku prijedlogu da se kao dom izjašnjavamo o svim zaključcima, sem zaključka o izglasavanju nepovjerenja Vladi na narednom zasjedanju. Nije se vodilo računa o percepciji javnosti odnosno mišljenju građana o odgovornosti Parlamenta u ovako složenoj situaciji uzrokovanoj osnovanim sumnjama u nepravilnosti rada Vlade, koje sad već imaju sudski epilog.


Ostaje da kao zastupnici nastavimo sa nastojanjima da u skladu sa zaključcima koji na žalost nisu usvojeni, a kroz koje su se nudila rješenja za izbjegavanje uočenih propusta u odgovornim tijelima, upravama i štabovima, nastavimo aktivnosti kako bi smo bili spremni za mogući drugi val pandemije u situaciji kad na žalost ni na prvi Vlada Federacije nije odgovorila na pravi način - navodi Alma Kratina, šefica Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, u svom saopštenju za javnost.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI