Novo žarište u FBiH

Huskić: Svi novozaraženi potiču iz klastera preduzeća Koža-komerc

Hronika 28.05.20, 09:51h

Huskić: Svi novozaraženi potiču iz klastera preduzeća Koža-komerc
Navodi da je prema jučerašnjim podacima 106 osoba na području te općine bilo u samoizolaciji

 

Klinički centar Univerziteta Sarajevo objavio je jutros da je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno sa područja općine Tešanj, gdje je i jučer otkriveno 14 zaraženih.

 

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić u izjavi za Fenu ističe da je od 34 uzorka, koliko su ih jučer poslali na analizu u Sarajevo, 18 bilo pozitivnih.

 

-Od tih 18 pozitivnih, 17 osoba je iz Tešnja i iz istog klastera vezanog za preduzeće Koža-komerc. Mi nastavljamo intenzivna testiranja i vjerovatno će broj zaraženih rasti. Do sada je na području naše općine testirano oko 650 osoba, a aktivno zaraženih je 45 - kaže Huskić.

 

Navodi da je prema jučerašnjim podacima 106 osoba na području te općine bilo u samoizolaciji.

 

Također, ističe da se pohvalno o reakciji na novonastalu situaciju izrazio i pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez.

 

-Danas bi u 12 sati u Tešanj trebali doći i premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić te ministar zdravstva Adnan Jupić, koji će nam uručiti mobilni rendgen aparat. Postojala je mogućnost da se u Tešnju održi i sjednica Kriznog štaba ZDK-a - kaže Huskić.

 

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac najavljuje da će jedna delegacija danas otputovati u Tešanj te da će se razgovarati o mogućnosti korištenja kapaciteta Opće bolnice Tešanj.

 

-Pacijenti s lakšim simptomima mogli bi biti smještani u Tešnju, ali o tome tek treba da se dogovorimo. Mi smo sve pozitivne pacijente iz izolatorija u Stacionaru prebacili na Odjel za infektivne bolesti naše bolnice, gdje su trenutno na liječenju 22 osobe. Niko nam od novootkrivenih pacijenata jučer nije došao iz Tešnja - kaže Skomorac.

 

Najavljuje da ih novonastala situacija neće poremetiti u planovima da od 1. juna i u prostoru Stacionara počnu pružati konsultativno-specijalističke usluge građanstvu.

 

-Mi smo ostavili prostor za smještaj 80 pacijenata pozitivnih na koronavirus, ako se u budućnosti ukaže potreba za tim, ali počinjemo pružati i drugu vrstu usluga našim pacijentima - dodaje Skomorac.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI