pridružili se šestorci

Tenzije se ne smiruju: Još dva bh. književnika napustila PEN centar

Kultura 27.05.20, 08:40h

Tenzije se ne smiruju: Još dva bh. književnika napustila PEN centar
Oni su svoje brisanje iz članstva obrazložili nezadovoljstvom zbog pisma koje je grupa članica i članova PEN centra objavila 9. maja, kada su se suprotstavili održavanju mise u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga


Još su dva bh. književnika napustila PEN centar, a riječ je o Draganu i Mladenku Marijanoviću. Time su se pridružili prethodno šestorici ispisanih iz članstva ovog udruženja književnika i intelektualaca.

 

Podsjećamo, ranije su Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković, Ivica Đikić, Milo Jukić i Mirko Marjanović zatražili su da ih se briše iz članstva PEN centra u BiH zbog saopćenja na temu Bleiburga.

 

Oni su svoje brisanje iz članstva obrazložili nezadovoljstvom zbog pisma koje je grupa članica i članova PEN centra objavila 9. maja, kada su se suprotstavili održavanju mise u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga.

 

Sve to je izazvalo polarizaciju bh. javnosti, gdje su se jedni svrstali na stranu protivnika, a drugi zagovornika održavanja mise u sarajevskoj Katedrali, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić.

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI