Marinko Čavara, predsjednik FBiH u otvorenom pismu dužnosnicima EU

'Više je nego morbidno što su sljedbenici komunističkih režima igrali kozaračko kolo u Sarajevu za vrijeme mise za Bleiburg'

Front 23.05.20, 20:55h

'Više je nego morbidno što su sljedbenici komunističkih režima igrali kozaračko kolo u Sarajevu za vrijeme mise za Bleiburg'
Otvoreno bez skrivanja, navodi on u pismu, SDA je donijela Programsku deklaraciju s ciljem realizacije Islamske deklaracije iz prošlog stoljeća, a čiji su ciljevi uređenje unitarne Bosne i Hercegovine i sa mehanizmima vladanja jednog naroda, a sve suprotno Washingtonskom i Dejtonskom uređenju Federacije BiH i BiH, stoji u Čavarinom pismu

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je otvoreno pismo dužnosnicima Europske unije u kojem, uz ostalo, traži njihovu potporu kako bi se osigurala ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

 

„Uvaženi dužnosnici, Vaše ekscelencije,

 

Dvadeset pet godina poslije potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Daytonskog sporazuma, svjedoci smo sve češćih kršenja istog i slučajeva diskriminacije, omalovažavanja, pa i pokušaja uskraćivanja osnovnih ljudskih prava najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH – hrvatskom narodu.

 

Nažalost, iz dana u dan, sve je jasnija i jača namjera političara tkzv. probošnjačkih stranaka, a to je rušenje postojećeg ustavnopravnog poretka i želja za uređenjem države po mjeri i volji najbrojnijeg naroda u BiH – Bošnjaka, a što je suprotno Washingotnskom i Daytonskom mirovnom sporazumu i ustavnom uređenju Federacije BiH i BiH- stoji u pismu predsjednika F BiH.

 

Otvoreno bez skrivanja, navodi on u pismu, SDA je donijela Programsku deklaraciju s ciljem realizacije Islamske deklaracije iz prošlog stoljeća, a čiji su ciljevi uređenje unitarne Bosne i Hercegovine i sa mehanizmima vladanja jednog naroda, a sve suprotno Washingtonskom i Dejtonskom uređenju Federacije BiH i BiH.

 

"Otvorene prijetnje i napadi na Hrvate i katolike u Bosni i Hercegovini postali su svakodnevnica, iz dana u dan je ta netrepeljivost i, slobodno mogu reći, govor mržnje prema hrvatskom narodu, prema katolicima sve jači i bez ikakve sankcije.

 

Prosvjedi organizirani protiv održavanja mise za žrtve Blajburške tragedije i Križnih puteva hrvatskog naroda jasno pokazuju da se na sve načine pokušava oduzeti prava Hrvatima, katolicima, pa i do te mjere da im se zabrani da služe i idu na misu za nevine žrtve jedne od najvećih tragedija hrvatskog naroda. Prijetnje i napadi na vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, prvog čovjeka Katoličke crkve u BiH, su za svaku osudu", ističe Čavara u pismu.

 

Podsjeća kako je Europska unija utemeljena na zaštiti i promoviranju temeljnih ljudskih prava i uvažavanju različitih identiteta i kultura na europskom prostoru.

 

Stoga je jasno, ocjenjuje predsjednik F BiH u pismu, da Bosna i Hercegovina u kojoj se konstantno omalovažava i krše prava najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda ne ispunjava temeljnu zadaću na svom putu prema članstvu u Europskoj uniji, kojoj toliko težimo.

 

"Uvaženi dužnosnici i ekscelencije, važno je da ste upoznati sa stvarnim stanjem u Bosni i Hercegovini, jer jedino uz vašu potporu možemo napraviti iskorak i osigurati ustavnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i zaštitu temeljnih ljudskih sloboda svakog stanovnika u Federaciji BIH i BiH, jer samo takva BiH ima budućnost u EU.

 

Od vas očekujemo da ne šutite o svemu naprijed navedenom kao i o aferama koje se pokušavaju zataškati kroz pritiske na tužitelje i suce, medije i sve koji spominju nezakonit način imenovanja članova Središnjeg izbornog povjerenstva, nabavke respiratora, korupcije pri  izboru u Kantonalnom odboru sarajevske SDA, krivotvorene diplome direktora Obavještajne službe BiH, načina upravljanja i rada namjenske industrije, i mnogih drugih sličnih situacija kao i nezakonitog upravljanja Federalnom televizijom koje traje godinama", navodi predsjednik F BiH u pismu EU dužnosnicima.

 

Govor mržnje, dodaje on, je postala norma ponašanja i bez sankcije u jednoumlju Sarajeva protkano licemjernim ponavljanjem laži i spinova što ne smije biti prihvatljivo nikome, a pogotovo vama čija uloga u BiH nije da svojom šutnjom to odobravate.

 

"Igrati kozaračko kolo u Sarajevu sljedbenika komunističkih režima koji su počinili strašna zlodjela, samozvanih antifašista, u čitavom svijetu tako i u bivšoj Jugoslaviji za vrijeme molitve za žrtve tih zločinaca je više nego morbidno i za svaku osudu koja je nažalost izostala", napominje predsjednik F BiH.

 

Prisjetio je nadalje na riječi uzoritog kardinala Vinka Puljića u propovijedi na misi: „Mi ne možemo zaboraviti svoje pokojne, bilo da su umrli prirodnom smrću, a pogotovo ako ih je mržnja ubila. Posebno ne možemo zaboraviti one koji su svoj zemaljski život u tako teškim prilikama, bili mučeni, i kojima je na nečovječan način oduzet život. Tko izgubi poštivanje prema takvim žrtvama, pitamo se koje i kakve vrijednosti u sebi nosi? Bojim se živjeti s ljudima kojima ništa nije sveto ili koji su sposobni gaziti po tuđim svetinjama.“

 

 „Tko ne želi istinu taj se stavlja iza zla kojeg brani i tako podržava negativni naboj među ljudima. Taj nije graditelj mira, nego širitelj zla. Nijedan se zločin ne može braniti", zaključuje predsjednik F BiH Marinko Čavara na kraju pisma koje je uputio dužnosnicima EU.

 

(FENA/md)