Potvrđeno

CIK odgodio izbore za 15. novembar

Front 23.05.20, 11:32h

CIK odgodio izbore za 15. novembar
Ovjerene političke stranke i ovjereni nezavisni kandidati od 19. do 27. jula podnose prijave za ovjeru koalicija, odnosno listu nezavisnih kandidata

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) na današnjoj sjednici donijela je odluku o odgađanju održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine. Odgođeni izbori bit će održani u nedjelju 15. novembra 2020., javlja Anadolu Agency (AA).

 

Treći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale obezbijediti sredstva za provedbu izbora u skladu s odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, počeo je 7. maja, kada je Centralna izborna komisija BiH raspisala lokalne izbore.

 

S obzirom na to da je navedeni rok istekao, a da novčana sredstva do danas nisu obezbijeđena, primijenjene su odredbe člana 14.2. izbornog zakona BiH, prema kojem Centralna komisija BiH donosi odluku o odgađanju izbora na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s Izbornim zakonom BiH.

 

Istim članom je propisano da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore.

 

S obzirom na to da 30. dan pada u srijedu 4. novembra, a izbori u Bosni i Hercegovini se, u skladu sa zakonom održavaju nedjeljom, a da se prva nedjelja (8. novembar) podudara i s vjerskim praznikom jednog od konstitutivnih naroda u BiH, održavanje izbora je pomjereno za prvu narednu nedjelju odnosno za 15. novembar 2020, oblazložili su iz CIK-a BiH.

 

Centralna izborna komisija BiH danas je usvojila i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti što je rezultat sljedećih, izmijenjenih okolnosti u odnosu na 7. maj.

 

Ovjerene političke stranke i ovjereni nezavisni kandidati od 19. do 27. jula podnose prijave za ovjeru koalicija, odnosno listu nezavisnih kandidata. Od 5. do 17. augusta dostavljaju se kandidatske liste.

 

Izborna kampanja počinje 16. oktobra i trajat će do 14. novembra do sedam sati.

 

Zbog trenutne situacije s koronavirusom, omogućene su i elektronske prijave.

 

Rok za prijavu birača traje do 1. septembra 2020. do 20 sati.

 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI