budite fit

Čudesne borovnice stižu na tržište: Pravo su bogatstvo za vaše zdravlje, znate li od čega vas štite?

Lifestyle 22.05.20, 19:58h

Čudesne borovnice stižu na tržište: Pravo su bogatstvo za vaše zdravlje, znate li od čega vas štite?
Poznato je da namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik od pojave raka te rizik obolijevanja od srčanih i bolesti krvožilnog sustava

 

Pravi ljubitelji ove supernamirnice opskrbit će se većim količinama i smrznuti ih kako bi u tom bobičastom voću mogli uživati tijekom cijele godine.

 

U 100 g borovnica, energetske vrijednosti 54 kcal, nalazi se oko 84 g vode, 14,5 g ugljikohidrata, 0,75 g bjelančevina i 0,33 g masti. U borovnicama se također nalazi i oko 2,4 g vlakana te izrazito velike količine vitamina C. Borovnice su i dobar izvor minerala jer sadrže velike količine kalija, kalcija i fosfora. 

 

Borovnice s razlogom nose laskavu titulu supernamirnice zbog svojih ljekovitih svojstava. Ponekad se kaže da o ljekovitosti plodova borovnica svjedoči njihova plava boja koju duguju antioksidansu antocijanu. 

 

Poznato je da namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik od pojave raka te rizik obolijevanja od srčanih i bolesti krvožilnog sustava.

 

Borovnice potiču cirkulaciju i širenje krvnih žila, mogu zaštititi mozak od oksidativnog stresa te poboljšati koncentraciju i obradu informacija.

 

Vitamin C također ima snažno antioksidativno djelovanje. Izravno utječe na smanjenje rizika obolijevanja od karcinoma usta, ždrijela, želuca, debelog crijeva i pluća. Ublažava nepoželjne simptome prehlade te astme.

 

Borovnice djeluju i antibakterijski te imaju moć pročišćavanja urinarnog trakta, ali i moć povećanja njegove otpornosti na infekcije. Neki smatraju da, zahvaljujući antocijanu, mogu pomoći u otklanjanju bakterije Escherichije coli.

 

Osim što borovnice poboljšavaju vid, mogu prevenirati pojavu bolesti očiju do kojih dolazi prilikom starenja. 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/rm)

BLIN
KOMENTARI