Video/ Hakovan sistem za pozivanje na molitvu

Sa minareta, umjesto ezana, odjekivala pjesma 'Bella Ciao'

Hronika 21.05.20, 17:07h

Sa minareta, umjesto ezana, odjekivala pjesma 'Bella Ciao'
Ovaj incident dogodio se usred ramazana, muslimanskog mjeseca posta, u vrijeme kada su džamije zatvorene zbog pandemije koronavirusa

 

U Turskoj je pokrenuta istraga nakon što je u Izmiru s razglasa, umjesto poziva na molitvu, emitovana čuvena pjesma “Bella ciao”; prenosi Nedeljnik.rs.

 

U Izmiru je, naime, hakovan sistem za pozivanje na molitvu pa je jučer sa minerata nekoliko džamija puštana čuvena italijanska antifašistička pjesma.

 

Snimak pjesme objavljen je i na društvenim mrežama.

 

Lokalne vlasti najavile su i podnošenje krivične prijave.

 

Kako je saopšteno, pjesma “Bella ciao” emitovana je nakon što su “nepoznate osobe sabotirale i nezakonito hakovale sistem poziva na molitvu”, prenijele su agencije.

 

Kako se navodi, tužilaštvo u Izmiru otvorilo je istragu o incidentu, a ona će obuhvatiti i korisnike društvenih mreža osumnjičene za “negiranje vjerskih vrijednosti”.

 

Portparol vladajuće stranke “Pravda i razvoj” (AKP) Omer Čelik oštro je osudio incident i naveo da će biti pronađeni počinioci.

 

Kako javlja Anadolija, ovaj incident dogodio se usred ramazana, muslimanskog mjeseca posta, u vrijeme kada su džamije zatvorene zbog pandemije koronavirusa koja pustoši i u Turskoj.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI