OMER ČEVRA/ BiH klizi u potpunu šizofreniju

Kako su neokomunisti skupom u Sarajevu anulirali zločinca Ratka Mladića? Zašto tzv. antifašisti ne istakoše našu bh. zastavu?!


21.05.20, 15:17h

 

 

"Samo jedno zlo je neizlječivo, kada narod sam od sebe digne ruke"

 

Izlaskom na ulice sa zastavama propale Jugoslavije, istim onim simbolima koji su bili na tenkovima i kokardama Ratka Mladića i njegove oružane hulje 1992. godine, određeni broj građana Sarajeva anulirali su stotine hiljada granata koje su ispaljene na grad za koji se kaže da je pretrpio najdužu vojnu opsadu u modernoj historiji: 1601 ubijeno dijete, spaljena vječnica, do temelja sravnjeni grad!


Kako je moguće da jedna najobičnija katolička misa, koja, treba priznati, ima i određene političke konotacije jer predstavlja vapaj Katoličke crkve za NDH, crkve koja u Hrvatskoj još nije izgradila demokratski kapacitet i zvanično se ogradila od zločina te iste  NDH, bude alibi jugonostalgičarima i titoistima da izađu marširati ulicama glavnog grada BiH, kojeg su koliko jučer sravnali tenkovima i raketama, ubijajući sarajevsku mladost sa okolnih brda, noseći na reveru te iste crvene petokrake i mahajući tim istim jugoslovenskim zastavama?

 

slika-paralela-antifasisti


Ovo je veoma ozbiljna, perverzna i zabrinjavajuća pojava na našim ulicama, pojava sa kojom se bošnjačka politika mora konfrontirati i konačno je demistificirati, ali ne na bazi deklarativne priče, nego preciznom primjenom ”Rezolucije Evropskog parlamenta o svijesti Evrope i totalitarizmu”. Poptuno je nejasno i konfuzno zašto određena struktura građana, i to samo unutar bošnjačkog naroda u BiH, naprosto odbija da čuje i da poštuje rezolucije Evropskog parlamenta koji je čak prije 11 godina apsolutnom većinom osudio totalitarne režime i zločine, te zakonski izjednačio “komunizam, fašizam i nacizam kao zajedničku ostavštvinu.” To su činjenice.

 

Zašto je potrebno isticati petokraku, zastave, pjesme i simbole nepostojeće države, a za koju se vežu brojne historijske kontraverze, da bi neko dokazao da ne podržavamo naciste?


Zašto neko konstantno pokušava da pokaže kako Bošnjaci još uvijek nisu doživjeli emancipaciju kao politički narod. Zašto ti tzv. antifašisti nisu istakli našu bosanskohercegovačku državnu zastavu pa sa njom dokazivali svoje antifašističko opredjeljenje?


Zašto je potrebno isticati petokraku, zastave, pjesme i simbole nepostojeće države, a za koju se vežu brojne historijske kontraverze, da bi neko dokazao da ne podržavamo naciste?


Sve dok najbrojniji narod kao fundamentalni nosioc bh. državnosti imao nazive ulica po mrvtim diktatorima, do tada će postojati mogućnost da nas svijet ocjenjuje kao narod sa nedovoljno razvijenom sviješću o važnosti demokratije i dostignućima civilizacijskih vrijednosti. Sve do tada ćemo predstavljati, kako Englezi kažu za Balkance - prostor historijskog zakašnjenja!


Dakle, Bošnjaci su još uvijek umrtvljeni narod, bez jasno i precizno artikulisane nacionalne poltike, narod koji se stalno bori protiv vojnih i političkih nasrtaja na njenu teritoriju, te još gore, narod koji se bori sa iluzijama i fantazijama velikog broja neokomunista,  koji, umjesto da budu nosioci državnosti BiH i pomognu u izgradnji nacionalne strategije, radi političkog pragmatizma i populizma, ali i žala za bivšom državom, (ne)svjesno potvrđuju argumentaciju onih koji tvrde da je ova BiH nemoguća zemlja.


Suština, dakle, tzv. antifašista sa misom, koja je prema Miljenku Jergoviću “žal za NDH”, ne leži u borbi protiv nacizma, koliko leži u borba protiv evropskog izjednačavanja komunizma, nacizma i fašizma kao jednakih ideologija! To je grm u kojem leži zec.

 

Bošnjaci su još uvijek umrtvljeni narod, bez jasno i precizno artikulisane nacionalne poltike, narod koji se stalno bori protiv vojnih i političkih nasrtaja na njenu teritoriju, te još gore, narod koji se bori sa iluzijama i fantazijama velikog broja neokomunista


Neokomunisti u BiH ne žele da prihvate civilizacijske norme jer ne žele da komunizam bude jednak fašizmu i nacizmu! Pa pobogu, valjda civilizacijske norme uspostavlja Evropski parlament, a ne moj dragi prijatelj Aid koji je umotan u zastavu Jugoslavije pjevao sa gitarom na kombiju ispred Narodnog pozorišta u centru Sarajeva.


Sve to zajedno predstavlja nasilno održavanje svijesti o nepostojanju bošnjačke nacije, dok njihovi idejni sljedbenici ponovo čekaju tenkove i granate sa kojima će sasuti našu zemlju!


To je prava poruka posljednjih mirnih protesta tzv. antifašista koji ne trebaju zbunjeno da se čude što je i velika većina stanovnika osudila njihovo neokomunističko orgijanje i idolopoklonstvo, jer je takva reakcija prirodna posljedica rigidnog odnosa prema fašizmu kao toljage koju su komunisti koristili za sve neistomišljenike i zločine kojima se broj dobro zna, a u BiH rijetko spominje!


Što je najgore u svemu, promovira se priča i prezentira se zabluda kako smo mi zapravo u očima svjetske javnosti koji su prenijeli fotografije sa protesta ispali pametni, simaptični, tolerantni, iskreni borci protiv nacista, a ne infantilni idioti koji u glavnog gradu mašu zastave države koja ne postoji, čime pokazujemo da nemamo izgrađen demokratski kapacitet da uopšte budemo narod koji ima svoju državu!
 

Mi kao pojedinci i kao društvo moramo prije svega da postanemo demokrati, jer smo time onda po automatizmu i antifašisti, jer biti demokrata, podrazumijeva biti i antifašista, na sličan način kao što se prvo u BiH moraju uspostaviti građanska prava i ljudska prava iz kojih će se onda izvlačiti i nacionalna prava.


Ne mogu nacionalna prava biti temelj ili iznad građanskih ljudskih prava, kao što antifašizam uz promociju komunizma ne može biti temelj za demokratiju! To je suština cijele ove priče. Ako želimo biti dio Evrope, moramo izgraditi svijest o Evropi i totalitarizmu, jer ako to nismo u stanju, onda nismo "za Evrope"!

 

Biti demokrata, podrazumijeva biti i antifašista, na sličan način kao što se prvo u BiH moraju uspostaviti građanska prava i ljudska prava iz kojih će se onda izvlačiti i nacionalna prava


Zato bošnjačka politika mora konačno iznjedriti preciznu nacionalnu strategiju, koja će artikulisati tačno šta mi možemo i šta želimo u sklopu onoga što je moguće. Potrebno je okupiti sve građane oko ideja i civilizacijskih normi, demokratskih principa koji će se usaditi budućim generacijama, nametnuti politički diskurs univerzalnih vrijednosti kao što su borba za bolju državu, za pravednije društvo, transparentnija vladavina prava i borba za jednakost, za jaču ekonomciju, a ne da nove generacije opterećujemo našim zabludama i djelimo na fašiste i antifašiste, Valtere i Luburiće, komuniste ili naciste, te ih osuđenim ideologijama i kultovima ličnosti dugoročno trujemo!


Da li je to u stanju napraviti SDA, SBB, Naša stranka, Narod i Pravda, stranke ljevice SDP ili DF,  teško je reći. Sve demokratske i progresivne snage bi trebale da učestvuju u izradi te nacionalne strategije, ali kao temelj moraju biti zacementirane univerzalne vrijednosti i rezolucije Evropskog parlamenta, a ne stavovi u prošlosti zarobljenih neokomunista.


SDP i DF teško da mogu doživjeti takvu vrstu ideološke katarze koja bi omogućila da se oslobode tih totalitarnih komunističkih hipoteka i okova bar još deset godina. SDA, kao najjača i najveća bošnjačka stranka trebala bi da bude nukleus tog procesa, uz SBB koji je već pokazao državotvorne i demokratske kapacitete i čak Narod i Pravda Dine Konakovića, koja kao mala lokalna stranka ipak doprinosi demokratizaciji unutar same SDA.


Jedino zabrinjava Naša stranka koja je kao istinska liberalna stranka u BiH, na žalost, podržala retrogradni skup i učestvovala u tom neokomunističkom paradiranju, jer bi ipak oni trebali da budu iznad toga, da budu most za neokomunističku bh. ljevicu prema civilizacijskim demokratskim normama Evrope! Ne opravdava ih ni činjenica da su to uradili da bi pokupili nezadovoljne glasače SDP-a u Sarajevu, jer njihovo pragmatično podilaženje biračkom tijelu SDP-a ukazuje da su radi glasova spremni ići niz dlaku retrogradnim ideologijama.

 

I dok mi kao društvo klizimo u potpunu šizofreniju, te se kao djeca igramo antifašista i nacista, Evropa, koja iz godine u godinu postaje sve više nedostižna, u čuđenju nam se smije


Nadu najviše daje reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je kao glas razuma i tolerancije potcrtao da se ne smiju desiti demonstracije koje su najavljene, te kako trebamo ostati dostojanstveni, a kritike ne usmjeravati na vjerske zajednice niti od istih tražiti da utvrđuju činjenice koje su trebale utvrditi države, državni sudovi i historija! Ove riječi mogu služiti upravo kao duhovni i moralni temelj za izgradnju te nacionalne strategije, a svi oni koji nisu spremni da postanu dio artikuliranja te strategije bazirane na demokratskim standardima, predstavljaju mašinu za asfaltiranje novih genocida i udruženih zločinačkih pohoda nad Bosnom i temeljnim nosiocima njene državnosti!


I dok mi kao društvo klizimo u potpunu šizofreniju, te se kao djeca igramo antifašista i nacista, Evropa, koja iz godine u godinu postaje sve više nedostižna, u čuđenju nam se smije.


Smrt fašizmu, sloboda narodu, ili što bi rekao Goethe, samo jedno zlo je neizlječivo, kada narod sam od sebe digne ruke.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


BLIN
KOMENTARI