PAVLE PAVLOVIĆ/ BIĆE KAKO BUDE...

Meni treba da čujem 'hej, Bosanac, ti si ovdje stranac'! Galama, vika, gužva, mravinjak kostima i mudanta...


19.05.20, 19:48h

 

 

Može more biti modro, može biti tirkizno, može biti valovito, može šumiti, može mirisati, ali to nije to.


Meni treba zgodno misto za šugaman staviti u mravinjak nositelja raznih kostima i mudanta. Meni treba gužva, meni treba ustajanje prije pivaca, meni treba trka prema plaži i meni treba biti prije Čeha, Poljaka na onom žalu, gdje se mijenja sunce i sjena. Da se može skloniti kada upekne.


Meni treba onaj što nas preskače, dok pod kremama faktora 20, 30 ili 50 lovimo ultravioletne zrake, onaj što, kao pokvareni gramofon, umorno ponavlja vruće krafne i hladan sladoled! Meni treba dovikivanje, galama, buka. Meni treba ljetni mozaik tonova, miješanja muzike i glazbe iz okolnih kafića. Meni treba da čujem "hej, Bosanac, ti si ovdje stranac"! 


Meni treba da ponovo pojmim da sam najobičniji furešt kojem će kafa ili pivo biti skuplje nego na terasama Amsterdama, Londona.


Meni sada treba da zamislim da više nikada neće biti tako. Meni treba da savladam strah koji izaziva svaka pomisao na odmor, ljetovanje, morovanje. Meni treba da skužim da svi julski i kolovoski putevi ne vode ka Jadranu. 

 

more-guzva-plaza-jadran


Meni treba, ako se usudim i ako mi korona dozvoli, granice prelaziti i plašiti se ljudi. Meni treba do srca doći da je čovjek čovjeku vuk. Meni treba zaboraviti na rukovanja. Meni treba skontati da ne igra više ono s kim se treba ljubiti dva ili tri puta. Meni treba zaboraviti na sve ono što su bila naša ljetovanja, ferija, holideji.


A, kako to prelomiti u trenu, u prvom pogledu na pusto sinje more i prazne plaže. Kako ne zasuziti na molu s kojeg si pokušavao dokazivati da nije sve u ribarskim pričama, nego i u punim mrežama. 


Kako leći pod zlatne zrake, a metrima oko sebe ne vidjeti nikog. Posebno dame što se sunčaju same. 


Kako primiti oku, duši, emocijama da nikada biti neće kao što je bilo. 


Kako prihvatiti da je jedan viruščić, kojeg niti vidiš, nit' čuješ, nit' mirišeš, može zaustaviti ovako čojstvo u borbi za još jedan nezaboravan niz plavih dana.


...Ma, mogu još dugo ovako, ali biće kako će biti. A, možda i neće biti. Pokazalo se već - korona upravlja našim životima. Da li joj se predati ili ne?


Dotle šumi more, jer može biti samo gore!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


BLIN
KOMENTARI