VIDEO/ POGLEDAJTE NJEGOVO SVJEDOČANSTVO

Ko je čovjek koji je organizovao ubistvo ustaše Maksa Luburića: Živi u Sarajevu, bio mu je najbliži u životu...

Nedjeljni magazin 16.05.20, 09:48h

Ko je čovjek koji je organizovao ubistvo ustaše Maksa Luburića: Živi u Sarajevu, bio mu je najbliži u životu...
Španjolski novinar Francesco Bayarri prvi je razgovarao s Ilijom Stanićem, čovjekom kojemu se pripisuje Luburićevo ubojstvo. Stanić je danas penzioner. Živi mirno u Sarajevu

 

 

Jedan od organizatora i izvršitelja atentata na Vjekoslava Maksa Luburića, zloglasnog ustaškog generala i zapovjednika koncentracijskih logora u NDH, u ekskluzivnom intervjuu Globusu 2009. godine, prvome koji je dao za neke novine s prostora bivše Jugoslavije, otkriio je zašto je odlučio likvidirati svojega političkog mentora.


U sada već gotovo povijesnom intervjuu beogradskom NIN-u dr. Andrija Hebrang izjavio je kako su glave njegoog oca i Vjekoslava Luburića Maksa skinute samo zato što su bile hrvatske. Ta je teorija u najmanju ruku dvojbena. Ubojstvo Maksa Luburića pripisivalo se bosansko-hercegovačkoj filijali Udbe, ali je ostala otvorena opcija po kojoj je Luburić likvidiran zbog razilaženja u hrvatskoj političkoj emigraciji. On se, naime, 1955., posvađao s Antom Pavelićem i pošao drugim putem.


Osnovao je Društvo prijatelja Drine, a potom i Hrvatski narodni otpor. To je duboko podijelilo hrvatsku emigraciju. Španjolski novinar Francesco Bayarri prvi je razgovarao s Ilijom Stanićem, čovjekom kojemu se pripisuje Luburićevo ubojstvo. Stanić je danas penzioner. Živi mirno u Sarajevu.


- Ja sam Luburiću bio možda najbliži čovjek u čitavom životu - izjavio je Stanić.


- On ni sa kim nije bio više od godinu dana. Iako sam jedan od ućesnika atentata, i premda sam bio na njega kivan, sada mi je žao - rekao je Stanić, koji je s Luburićem više od dvije godine živio i sarađivao u španskom gradu Carcagenteu. 


Ipak, ne želi potvrditi da mu je upravo on polugom razbio glavu kada je zatajio otrov, kako se pisalo. Po njegovim riječima, on je u to vrijeme bio zagriženi pripadnik ustaškog pokreta koji se Luburiću htio osvetiti zbog izdaje Pavelića, a Udba ga je vrbovala tek kasnije.


U dokumentarnom filmu "Operacija Kobra" koji se bavi Luburićevim ubistvom, Stanić je pričao o samoj akciji, a u videu pogledajte i rekonstrukciju ubistva. U videu možete pogledati i svjedočenje Stanića (od 31. minute) gdje govori o svojoj ulozi.


Kompletan intervju Ilije Stanića za Globus prenosi Oslobođenje i možete ga čitati ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI