video/ dva mjeseca nakon obustave, ministar kalem o saobraćaju

Zaboravite gužvu i vrevu: Ko će i kada moći koristiti javni prijevoz u Sarajevu i po kojim strogim pravilima

Hronika 13.05.20, 07:51h

Zaboravite gužvu i vrevu: Ko će i kada moći koristiti javni prijevoz u Sarajevu i po kojim strogim pravilima
Za sjedenje je predviđeno svako drugo mjesto u vozilu. Čak i na stajalištima ćemo obilježiti da se poštuje socijalna distanca kako se ne bi stvarali bliski kontakti

 

Od petka, 15. maja, planirano je ponovno pokretanje javnog prijevoza FBiH. Federalni štab civilne zaštite dozvolio je uspostavljanje linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika.

 

Kako je za "Avaz" potvrdio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, vozila javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo su spremna. 

 

- Uglavnom osim obavezne socijalne distance, tu će biti i dodatne mjere. Tražit ću saglasnost Vlade KS da ujutro od 7 do 9 sati dozvolimo samo zaposlenima da se kreću u javnom gradskom prijevozu i od 15 do 17 sati, kako bi vozila bila što manje popunjena - rekao je Kalem. 

 

Ministar Kalem je rekao da će za situaciju na terenu biti zaduženi posebni ljudi, a ukoliko bude nedostajalo vozila, u promet će biti stavljen dodatni broj kako se ne bi stvarale gužve. 

 

- Za sjedenje je predviđeno svako drugo mjesto u vozilu. Čak i na stajalištima ćemo obilježiti da se poštuje socijalna distanca kako se ne bi stvarali bliski kontakti - rekao je Kalem. 

 

 

Posebne preporuke


Javni prijevoz u FBiH obustavljen je prije skoro dva mjeseca, a izdate su posebne upute Zavoda za javno zdravstvo koje će se morati primjenjivati od ponovnog puštanja javnog prijevoza.

 

- Na ulazu u vozilo i na svim peronima i stanicama treba postaviti obavijesti o higijenskim mjerama i ograničenjima u vidu broja putnika po vozilu.

 

- Vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa.

 

- Održavati odgovarajući fizički razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.

 

Raspored putnika


- Broj i raspored putnika po sjedištima mora biti takav da omogućava propisani razmak (1-2m, odnosno jedno prazno sjedište) između njih. Ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu.

 

- Preporuka je da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

 

- Preporučuje se i pojačano prisustvo revizora u vozilima. U javnom gradskom prijevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera od strane putnika i dozvoljeni broj putnika po vozilu.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI