da li ste znali šta sve može?

Moć sode bikarbone u domaćinstvu: Napravite odlično sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Auto & Dom 10.05.20, 16:38h

Moć sode bikarbone u domaćinstvu: Napravite odlično sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina
Sredstva spravljena od sode bikarbone se lako pripremaju, jeftina su, dostupna svima, a postoji nekoliko recepata za njihovu primjenu

 

Soda bikarbona je potpuno prirodno jedinjenje od kojeg se mogu pripremiti prirodna sredstva za zaštitu bilja, a više o načinu djelovanja, pripremi i primjeni saznajte u nastavku.



Ukoliko ste privrženi ekološkom načinu uzgoja, onda informacija o korištenju sode bikarbone u vrtu za vas može biti korisna jer ovo sredstvo sprječava razvoj patogena i parazita koji napadaju biljke.

 

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat i ljudi se često pitaju je li ona prirodno jedinjenje? Da, ona je potpuno organski dodatak vrtu i zapravo je hemijsko jedinjenje koji se nalazi u izvorima i gejzirima. Djeluje tako da povećava pH lišća i na taj način onemogućava klijanje gljivičnih spora.

 

Koristi se u zaštiti povrća, voća i cvijeća od štetočina poput stjenica, crvenog pauka, puževa, lisnih vaši i bolesti kao što su pepelnice, plamenjače, antraknoze i crne pjegavosti.

 

Sredstva spravljena od sode bikarbone se lako pripremaju, jeftina su, dostupna svima, a postoji nekoliko recepata za njihovu primjenu.

 

Dodajte ulje i deterdžent za bolje djelovanje

 

Najjednostavnije sredstvo je da se 50g sode bikarbone rastopi u 10l vode, a prskanje takvim rastvorom se preporučuje svakih 7 dana, posebno nakon kiše jer vlaga pogoduje razvoju gljivičnih bolesti.

 

Takođe, za bolje djelovanje, u dvije litre vode dodajte kap biljnog ulja poput maslinovog, kap deterdženta za pranje posuđa i dvije žličice sode bikarbone. Biljno ulje služiti će kao fiksator, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sode.

 

Kod korištenja deterdženta pazite da ne sadrži izbjeljivače koji bi mogli štetno djelovati na biljke.

 

Soda se može koristiti i u kombinaciji s mlijekom

 

Preparat u kombinaciji s mlijekom se pravi tako da se u 1l mlijeka doda 1 kašika sode te umiješa u 10 litara vode. Količina vode se može smanjiti, ali jako pazite na omjere te tada smanjite i količinu sode i mlijeka kako rastvor ne bi bio prejak, odnosno spržio listove biljaka.

 

Ovo sredstvo djelotvorno je i protiv krompirove zlatice jer one i njene larve ne mogu probaviti mlijeko. Takođe, soda bikarbona je dobra za uklanjanje pesticida s plodova voća i povrća, a pomoću nje možete i očistiti svoj vrtni alat.

 

Primjena sredstva

 

Prije primjene sredstva preporučuje se biljke prvo prskati samo vodom, a nakon toga pripremljenim sredstvom. Njega primijenite temeljno po cijeloj biljci imajući na umu i donju stranu lišća.

 

Postupak ponavljajte često, ali pazite da ne oštetite biljku i ne koristite prejak rastvor jer se visoka koncentracija natrija može negativno odraziti na njih, piše Agroklub.ba. Osim toga, soda bikarbona se može taložiti u tlu i upijati željezo i kalcij što sprječava apsorpciju tih elemenata biljkama. Posljedica toga je spor rast i žućkasto lišće biljaka.

 

Napomene: Kada koristite kućne preparate, prvo ih isprobajte na malom dijelu biljke kako biste bili sigurni da joj neće naštetiti. Takođe, ne primjenjujte sredstva kada je jako sunce i vrućina jer će to dovesti do opržotina na biljkama.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI