socioekonomski odgovor na pandemiju COVID-19

Bevanda se iznenada 'predomislio': Vijeće ministara BiH donijelo važnu odluku, HDZ-ov ministar nije se htio javiti na telefon!

Front 05.05.20, 20:42h

Bevanda se iznenada 'predomislio': Vijeće ministara BiH donijelo važnu odluku, HDZ-ov ministar nije se htio javiti na telefon!
Formiranje ove Grupe je dogovoreno na sastanku stranačkih lidera sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johannom Sattlerom i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Ericom Nelsonom, kada je postignut i dogovor o novom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)

 

  


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj 19. vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo Odluku o uspostavljanju Grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju COVID-19, koja će koordinirati aktivnosti svih nivoa vlasti u BiH o pitanjim definiranja socioekonomskih mjera za odgovor na krizu izazvanu pandemijom, piše Faktor


Ta Grupa će, kako se navodi u Odluci, koordinirati aktivnosti svih nivoa vlasti radi osiguravanja finansijskih sredstava za sve nivoe vlasti putem mobilizacije domaćih fondova i strane finansijske pomoći.


Međutim, nisu svi ministri glasali za formiranje ove Grupe. Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) je, saznaje Faktor, jedini izbjegao današnje glasanje, te se čak nije javljao na telefon tokom današnje sjednice.


Formiranje ove Grupe je dogovoreno na sastanku stranačkih lidera sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johannom Sattlerom i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Ericom Nelsonom, kada je postignut i dogovor o novom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).


Sastanku su prisustvovali i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda. Obojica su načelno podržala formiranje ove Grupe, ali se Bevanda danas "predomislio".


Članovi Grupe bit će predsjedavajući Vijeća ministara, Fiskalno vijeće BiH, ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te vanjskih poslova, kao i Stalni odbor za finansijsku stabilnost.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI