SDP BiH o pomaganju vjernih partnera u nevolji

'Korona zakon' je izdaja radnika i prevara penzionera! Čestitamo SBB-u, DF-u i SD-u što su stali uz bok SDA, SNSD-u i HDZ-u

Front 05.05.20, 11:57h

'Korona zakon' je izdaja radnika i prevara penzionera! Čestitamo SBB-u, DF-u i SD-u što su stali uz bok SDA, SNSD-u i HDZ-u
Za razliku od njh ostali smo do kraja vjerni našim principima i namjerama i nismo pristali biti saučesnici u još jednoj prevari građana, saopćeno je iz SDP-a

Čitavih šest dana je trebalo SDA, HDZ i SBB da “provjetre salu” i utvrde pazar sa SNSD, DF i SD, kako bi zajedno usvajanjem “Korona zakona” još jednom prevarili građane u Federaciji BiH, saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

Tim povodom iz ove stranke žele podsjetiti na 'nepobitne činjenice koje je glasanje o ovom zakonu još jednom potvrdilo':

 

- SNSD i SDA su pouzdani i vjerni partneri u Bosni i Hercegovini, te uvijek međusobno pružaju ruku jedni drugima kada su u nevolji. SNSD-ovo glasanje za „Korona zakon“ nadovezalo se na SDA-ovu podršku Miloradu Dodiku za uvođenje vanrednog stanja u entitetu RS. U međuvremenu su zagrljeni sa Draganom Čovićem, Izetbegović i Dodik donijeli odluku o rasparčavanju kredita MMF-a. Ne sumnjamo da se radi o još jednom smrtnom zagrljaju za građane BiH, poput onoga kada su na pleća naroda sručili Zakon o akcizama na osnovu kojeg su izgrađeni 'nevidljivi' kilometri SDA-ovog autoputa. Nema dileme da će, ako izuzmemo nekolicinu SDA-u i HDZ-u bliskih instant-biznismena i tajkuna, te mrvice za DF i SBB, korist za građane i od korona zakona i kredita MMF-a biti jednako nevidljiva.

 

- DF  je hrabro, usprkos drugačijem stavu SDA, predložio niz amandmana na prijedlog zakona uz obrazloženje da zakon motivira poslodavce da radnicima isplaćuju minimalne plaće, čime se 'devastira krajnja potrošnja, a time i PDV koji je ključni generator punjenja budžeta'. Kako smo već navikli nakon pozivanja na red od strane SDA, DF nepokolebljivo odustaje od svih amandmana i zatim bezuvjetno glasaju za vladin prijedlog. Glasanjem po nalogu SDA za zakon u kojem o pravima radnika, nezaposlenih, penzionera i drugih socijalnih kategorija nije posvećeno niti slovo, a kamoli direktna novčana podrška, dovoljno govori o njihovoj idejnoj posvećenosti. Na taj način DF i SD su pokazali da sa socijalnom pravdom imaju veze koliko i maline sa respiratorima. Štoviše, DF, SBB i SD su podržali zakon kojim se od penzionera otima novac za uvećanje penzija, a radništvo gura u apsolutno siromaštvo. Čestitamo SBB-u, DF-u i SD-u što su stali uz bok SDA, SNSD i HDZ i podržali zakon kojim se devastira radnička klasa, potrošačka moć građana i stabilnost budžeta.

 

-  SDP BiH je pokazao da je jedina stvarna socijaldemokratska opcija i alternativa vladajućim privatnim strankama. Sa svojim partnerima pokazali smo dosljednost i ustrajno smo tražili uvođenje u zakon podrške nezaposlenim, roditeljima, uvećanje penzija, umanjenje računa za struju, te uvođenje transparentnosti u proces dodjele subvencija, kao tek dijela od naših predloženih 25 popravki zakona. Za razliku od njh ostali smo do kraja vjerni našim principima i namjerama i nismo pristali biti saučesnici u još jednoj prevari građana - saopćeno je iz SDP-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI