Diktatoru ni traga ni glasa od 11. aprila

Čovjek koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje tvrdi da je Kim Jong-Un mrtav: 'Sve bi mogli potvrditi ovog vikenda'

Front 01.05.20, 19:34h

Čovjek koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje tvrdi da je Kim Jong-Un mrtav: 'Sve bi mogli potvrditi ovog vikenda'
Kim nije viđen u javnosti od 11. aprila, kada je predsjedavao sastankom politbiroa vladajuće Radničke partije. Navodno je preminuo usljed komplikacija sa srcem

 

Ji Seong-ho, koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje i postao zastupnik u Parlamentu Južne Koreje, tvrdi da je 99 posto siguran da je lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un mrtav i da će vlast preuzeti njegova sestra,

 

- Pitao sam se koliko je dugo mogao izdržati nakon kardiovaskularne operacije. Obaviješten sam da je Kim umro prošlog vikenda - kazao je Ji za novinsku agenciju "Yonhap".

 

- Nije 100 posto izvjesno, ali mogu reći da je mogućnost 99 posto - dodao je Ji, istakavši da će Sjeverna Koreja njegovu smrt možda potvrditi ovog vikenda, prenosi Anadolija.

 

- Vjeruje se da se Sjeverna Koreja suočava sa kompliciranim pitanjem sukcesije - kazao je.

 

Također je podržao i mišljenja nekih stručnjaka da će Kim Yo-jong, Kimova sestra, vjerovatno postati sljedeći lider Sjeverne Koreje.

 

Istakao je također da Sjeverna Koreja nije odmah saopćila vijest o smrti svog lidera i proglasila dan žalosti, jer se suočava s kompliciranim pitanjem sukcesije.

 

Kim nije viđen u javnosti od 11. aprila, kada je predsjedavao sastankom politbiroa vladajuće Radničke partije. Navodno je preminuo usljed komplikacija sa srcem.

 

U medijima su se prethodnih dana pojavile informacije da je podvrgnut kardiovaskularnoj operaciji i da je poslije nje u "vegetativnom stanju", ali takve informacije nisu zvanično potvrđene.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI