Zlatko Miletić u otvorenom pismu

Od 1. maja više neću biti generalni sekretar DF-a, očigledno je da je izvršna vlast nekompetentna

Front 30.04.20, 14:15h

Od 1. maja više neću biti generalni sekretar DF-a, očigledno je da je izvršna vlast nekompetentna
Kroz ličnu analizu rada, posljednjih 45 dana od izbijanja pandemije, očigledno je da izvršna vlast kroz famozne krizne štabove svojom nekompetentnošću, ne pronalazi adekvatan odgovor na ključna društvena pitanja prouzrokovana pandemijom, napisao je Miletić

 

 

Generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić pismom se obratio građanima i članovima Demokratske fronte.

 

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

 

Cijenjeni članovi i članice Demokratske fronte,

 

Kao što Vam je poznato, dana 18.2.2020 godine na sjednici Predsjedništva Demokratske fronte dao sam ostavku na mjesto generalnog sekretara iz privatnih, zdravstvenih i principijelnih razloga, a koja nije prihvaćena od Predsjednišva Demokratske fronte.

 

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u kojoj se nalaze građani Bosne i Hercegovine, izazvanu koronavirusom (COVID-19), činjenicu da mjere koje poduzimaju nadležne institucije nisu blagovremene, racionalne, pragmatične i koje u suštini ne mogu odgovoriti potrebama građana, pogotovo sa aspekta njihove zdravstvene zaštite, rješavanja njihovih ekonomskih, egzistencijalnih problema što u konačnici rezultira da su građani ove zemlje zarobljeni u državi, podjelama, siromaštvom i strahom, nepovjerenjem u nadležne institucije i gubitkom nade, razlog je ovom obraćanju.

 

Kroz ličnu analizu rada, posljednjih 45 dana od izbijanja pandemije, očigledno je da izvršna vlast kroz famozne krizne štabove svojom nekompetentnošću, ne pronalazi adekvatan odgovor na ključna društvena pitanja prouzrokovana pandemijom. Ona ostaje zarobljena u partitokratskoj i nacionalnoj konfrontaciji, kao obrascima vladanja protkanim klijentelizmom, korupcijom pa i kriminalom nerijetko kroz vaninstitucionalno djelovanje.

 

U nedostatku mogućnosti organizacionog djelovanja da utječem na navedene procese kao generalni sekretar Demokratske fronte, obavještavam Vas da od 1.5.2020 godine više neću obavljati tu dužnost. Sagledavajući činjenicu da se pojedini dužnosnici poltronski ponašaju prema nosiocima izvršne vlasti, te na taj način indirektno učestvuju u nastavku agonije u kojoj se nalazi bh društvo, osjećam potrebu da samostalno i nezavisno djelujem kroz institucije Bosne i Hercegovine, a u interesu svih njenih građana.

 

U životu i politici, kada dođeš na prekretnicu kako da ispuniš obećanja data građanima, pogotovo onim najugroženijim, kada to ne mogu ostvariti na jedan način, ne preostaje mi ništa drugo nego da pokušam da utječem na Vašu svijest ovim postupkom u nadi da apeliram na sve Vas i da Vas ohrabrim, pogotovo one koji u ovim trenutcima donose važne odluke za opstanak bh društva da vode računa isključivo o "običnom čovjeku".

 

Osjećam potrebu da iskažem poštovanje prema divnim ljudima u Demokratskoj fronti, običnim članovima – građanima i da iskažem svoju zahvanosti što sam imao priliku da Vas upoznam, te svima Vama želim da se zahvalim na saradnji, da Vama i Vašim porodicama poželim puno zdravlja i strpljenja u narednom periodu.

 

Potrudit ću se da svakome od Vas i svakom građaninu Bosne i Hercegovine stavim na raspolaganje svoje skromno znanje i iskustvo da u narednim godinama ovo zlo prevaziđemo zajedno na način da ovu situaciju iskoristimo da u potpunosti resetujemo bosanskohercegovačko društvo u cilju rehabilitacije stvarnih društvenih-ljudskih kvaliteta i vrijednosti - napisao je Miletić u otvorenom pismu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI