obratite pozornost

Na listu popisa simptoma Covida-19 dodano je šest novih znakova bolesti

Hronika 28.04.20, 17:39h

Na listu popisa simptoma Covida-19 dodano je šest novih znakova bolesti
Prepoznavanje manje ozbiljnih simptoma moglo bi pomoći u usporavanju širenja bolesti s obzirom na to da osobe s blagim simptomima mogu biti nesvjesne zaraze te je tako prenijeti drugima

 

Američki CDC je dodao šest novih simptoma Covida-19 na listu onih već dobro znanih na koje bi trebalo obratiti pozornost.

 

Na listu popisa simptoma Covida-19 Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodano je šest novih simptoma, među kojima su bolovi u mišićima, glavobolja i zimica


Velik broj zaraženih pacijenata nema nikakve simptome


Američki CDC je dodao šest novih simptoma Covida-19 na listu onih već dobro znanih na koje bi trebalo obratiti pozornost. Zimica, ponavljajuća zimica s drhtavicom, bol u mišićima, glavobolja, bol u grlu i gubitak osjetila mirisa i okusa su noviteti koji su se pojavili na njihovoj stranici o koronavirusu.

 

S time se došlo do ukupno 9 simptoma, što je trostruko više od onog što je na stranicama CDC-a bilo donedavno.

 

Naime, dosad su kao uobičajeni znakovi Covida-19 bili priznati samo povišena tjelesna temperatura, kašalj i gubitak daha. Dodavanje simptoma kao što su glavobolja, grlobolja i bolovi u mišićima znači da službena tijela razumiju da se bolest promijenila - prije su se te tegobe smatrale samo povremeno prisutnim kod Covida-19, a uobičajenim su se smatrale kod dobro poznatih bolesti kao što su gripa i prehlada.

 
I zimica se prije smatrala rijetkim simptomom kod Covida-19, iako su mnogi oboljeli od te bolesti navodili upravo taj simptom, a među njima i novinar CNN-a Chris Cuomo kojem je čak puknuo zub od intenzivne trešnje uslijed zimice izazvane novim koronavirusom.

 

Što se tiče gubitka osjetila mirisa i okusa, to se prije spominjalo više u anegdotalnom tonu. No, nedavno istraživanje je pokazalo da je koronavirus povezan s naglim, potpunim gubitkom mirisa kod žena koje imaju malo drugih simptoma, što bi sugeriralo da gubitak mirisa može biti znak blagog oblika bolesti Covid-19.

 

Simptomi koronavirusa obično se javljaju 2 do 14 dana nakon izloženosti virusu, prema CDC-u, dok se prema nekim istraživanjima teški simptomi mogu razviti 5 do 10 dana nakon što se pojave početni simptomi. Naravno, ako uopće dođe do razvoja teških simptoma. Sve je veći broj dokaza da simptomi koronavirusa mogu jako varirati, od toliko blagih da je bolest jedva primjetna do onih opasnih po život. A velik broj zaraženih pacijenata čak uopće nema nikakve simptome.


Teški simptomi


Prepoznavanje manje ozbiljnih simptoma moglo bi pomoći u usporavanju širenja bolesti s obzirom na to da osobe s blagim simptomima mogu biti nesvjesne zaraze te je tako prenijeti drugima.

 

- Takve osobe mogu biti skriveni nositelji virusa koji su olakšali brzo širenje Covida-19 - izjavio je jedan od stručnjaka iz Britanskog udruženja otorinolaringologa. A prema nekim pretpostavkama, čak 80 posto slučajeva ove bolesti moglo bi biti vrlo blago.

 

Ostali simptomi koji se mogu povezati s novim koronavirusom, iako još nisu dodani na listu CDC-a, uključuju probavne tegobe, poput mučnine, povraćanja i proljeva.

 

No, ono što se sigurno nije promijenilo jest preporuka CDC-a za teške simptome: osjetite li poteškoće s disanjem, stalnu bol i li pritisak u prsima, iznenadnu konfuziju, nesposobnost da se razbudite ili vam usta i lice poprime plavkastu boju, odmah se javite službi za hitnu medicinsku pomoć.

 

(Zivim.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI