POLITBIRO/ BAKIR HADŽIOMEROVIĆ

Mjesec ramazana počinje, policijskog sata više nema! I Solak je popustio... Možda se slučajno poklopilo?!

Front 24.04.20, 20:47h

Mjesec ramazana počinje, policijskog sata više nema! I Solak je popustio... Možda se slučajno poklopilo?!
Dotični Fahrudin Solak čak je lično i personalno proglasio promjenu vlastitog mišljenja. Helem nejse, policijskog sata više nema!

 


Piše: Bakir Hadžiomerović, Raport.ba

 

Nedavno je Dinu Šišića brutalno izmasakriralo po društvenim mrežama jer je, bezbeli novinarski znatiželjno, problematizirao moguće društveno ponašanje vjerujućih Bošnjaka tokom nastupajućeg mjeseca ramazana u doba korone. Uglavnom, Dino se na račun dobronamjernog tvita ničim izazvan našao unutar unakrsne pljuvačine raspoloživog polusvijeta, polusvijeta žednog tuđe krvi i  (polu)anonimnog klevetanja nedužnih ljudi. Ipak, smio bih se zakleti „svim na svijetu i svime što imam“ kako džilkoške uvrede niti okrznule nisu sarajevskog novinara sa stalnim prebivalištem u Čelincu. Lafčina je Dino, čo’jek i po!


Ramazan je, kako znamo, nastupio danas, a svim postačima red je poželjeti dobrog zdravlja i krucijalnog sabura. Nekako s proljeća, početak svetog mjeseca u bobu se poklopio sa ukidanjem policijskog sata na geografiji Federacije BiH. Možda je puka slučajnost, ali svakako ne treba isključiti i druge opcije…


Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i ranije je naglas najavljivao ukidanje zabrane kretanja od osam navečer do pet ujutro narednog dana. Iako se javno suprotstavljao, kako se to kaže, liberalizaciji nametnutih sigurnosnih mjera, komandant Federalne civilne (obmane i) zaštite na kraju je popustio. Dotični Fahrudin Solak čak je lično i personalno proglasio promjenu vlastitog mišljenja. Helem nejse, policijskog sata više nema!


Važno je ovdje zakucati kako su se čelnici Islamske zajednice Bosne i Hercegovine- naročito se to odnosi na reisu-l-ulemu Huseina efendiju Kavazovića - istinski odgovorno i građanski civilizirano ponašali od početka izbijanja koronske pandemije. Naprosto, IZ BiH je odigrala neobično važnu ulogu tokom borbe sa smrtonosnim virusom. I stoga nije nikakva tajna da iznenađujuća odluka sa ukidanjem policijskog sata nema dodirnih tačaka sa reisom Kavazovićem, niti sa njegovim najbližim saradnicima.


Po običaju, presudilo je politikanstvo vladajućih hijena! Koje za mrvu populizma dunjaluk okrenu naopačke. Pitam se, da skratim napokon, ko će sutra preuzeti odgovornost ukoliko se usljed ukidanja policijskog sata i očekivane eskalacije druženja na stranačko-kadrovskim iftarima epidemiološka situacija drastično pogorša?


Kako je krenulo, nadležni bi autoriteti, poput štručnjakinje iz oblasti medicine rada na čelu tragikomičnog Kriznog štaba Kantona Sarajevo, krivicu jednostavno mogli svaliti na reisa Kavazovića. A moguće da je  ipak prihvatljivije da visi Dino Šišić sa početka priče.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(Raport.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)