Rezultati obdukcije pokazali

Korona se u SAD-u pojavila puno prije nego što se mislilo: Otkrivene dvije žrtve

Hronika 22.04.20, 17:12h

Korona se u SAD-u pojavila puno prije nego što se mislilo: Otkrivene dvije žrtve
Dosad se vjerovalo da je prva žrtva koronavirusa preminula 29. februara u Kirklandu u Washingtonu

 

 

Novi rezultati obdukcije pokazali su da je dvoje ljudi iz Kalifornije preminulo od koronavirusa početkom i sredinom februara, tri sedmice prije nego što je službeno objavljena prva smrt od covida-19 u SAD-u.

 

Kako piše CNN, te dvije smrti sada se smatraju prvim službenim smrtima od koronavirusa. To znači da se koronavirus vjerovatno SAD-om počeo širiti puno prije nego što se mislilo, kažu stručnjaci.

 

Smrti su se dogodile 6. februara i 17. februara u kalifornijskom okrugu Santa Clara, objavljeno je danas.

 

Dosad se vjerovalo da je prva žrtva koronavirusa preminula 29. februara u Kirklandu u Washingtonu.

 

Kako su se zarazili?

 

Dvoje preminulih u Kaliforniji nisu prethodno putovali u Kinu ni igdje izvan svog doma tako da nije poznato kako su se zarazili, kazala je za New York Times liječnica Sara Cody.

 

"Ovo je jako važno otkriće. Neko ko je umro 6. februara vjerovatno se zarazio još sredinom januara. Treba proći barem dvije do tri sedmice od trenutka kada se zarazite pa do trenutka smrti, u najgorem slučaju", objasnila je.

 

"Ako se nisu zarazili na putovanju, to znači da se virus u SAD-u širio još u januaru. Sada moramo detaljno provjeriti slučajeve iz januara, pa čak i iz decembra, kako bismo doznali kada smo se uistinu prvi put susreli s ovim virusom", zaključuje.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGTAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI