DEPO INTERVJU: NERMIN NIKŠIĆ, PREDSJEDNIK SDP BIH (2. Dio)

Nismo htjeli i nećemo sa SDA, to je naš kapital za naredne izbore! A da li se kajemo zbog te odluke nakon izbora 2018...

Front 22.04.20, 12:38h

Nismo htjeli i nećemo sa SDA, to je naš kapital za naredne izbore! A da li se kajemo zbog te odluke nakon izbora 2018...
U drugom dijelu iscrpnog intervjua za DEPO Portal, predsjednik najveće opozicione stranke u BiH Nermin Nikšić govori o upravljanju krizom izazvanom koronavirusom, zloupotrebama u nabavci opreme, neefikasnosti Vlade Federacije u ublažavanju ekonomskih šteta za privredu i građane, potezima koje povlači nova vlada u Kantonu Sarajevo...

 


Kriza izazvana koronavirusom bila je nakratko zaustavila vrlo živi politički život u zemlji. Međutim, kako vrijeme odmiče sve jasnije postaje da je i sama kriza postala sredstvo političke borbe, te da smo u nastupima i djelovanju političara iz vlasti vidjeli brojne primjere (samo)promocije, gdje se borba protiv epidemije koristi u najdirektnije političke ciljeve.  


Sticao se dojam da su opozicone političke stranke u ovoj krizi izbačene iz igre, ali je SDP BiH svojim posljednjim akcijama pokazao da to nije tako. Upravo o tome, ali i brojnim drugim pitanjima razgovarali smo u iscrpnom intervjuu sa predsjednikom Nerminom Nikšićem. Čitajte drugi nastavak našeg intervjua.

 

Razgovarala: Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ


Vlada Fadila Novalića predlaže „korona zakon“. Ima dosta prigovora na njegov sadržaj, mnogo je onih koji smatraju da ovaj zakon štiti više krupne poslodavce i njihov kapital, nego hiljade malih i srednjih preduzeća i same uposlenike. Šta po SDP-u treba raditi kako bi se sačuvala ekonomija, ali i radnička klasa, šta god to danas značilo, u FBiH i BiH?
 

SDP BiH je svoje zamjerke na „korona zakon“ predstavio i obrazložio kroz više od dvadeset amandmana. Za SDP BiH je prioritetan cilj uravnotežena zaštita radnika, penzionera i nezaposlenih, samim tim i poslodavaca. Vlada FBiH svojim prijedlogom ne samo da je obrnula redoslijed, nego za njih osim poslodavaca, i to onih probranih, nema nikakve zaštite ni za jednu od ostalih kategorija. Također, njihove mjere za poslodavce su jednako loše i nekonkretne. Za nas, akcenat mora biti na najugroženijim kategorijama, uz strogu kontrolu utroška dodijeljenih sredstava.


Da li je, prema Vašem mišljenju, moguće da ovaj zakon, umjesto pomoći, stvori nove probleme za uposlenike?


SDP BiH traži da se kao zakonska mjera definiše dostavljanje detaljnih imovinskih kartona vlasnika preduzeća koja budu aplicirala za novčane subvencije za ublažavanje posljedica pandemije. Ovu mjeru smatramo preduslovom kako bi se spriječile zloupotrebe zakona za uvećanje ličnog bogatstva pojedinaca. Posebno želimo spriječiti da ponovno subvencije dobiju oni poslodavci koji su do sada dobili po par miliona KM na ime podrške zapošljavanju povratnika, a onda su prvi požurili da ih otpuste.

U stanju radničkog siromaštva i masovne nezaposlenosti, zadnja stvar koju želimo podržati je dodjela novca za oživljavanje privrede onima koji istovremeno bježe od ulaganja barem dijela vlastite imovine u opstanak svojih preduzeća i očuvanje radnih mjesta. Ta imovina u nekim slučajevima vrijedi milione. Nemoralno bi bilo da država interventna sredstva dodjeljuje vlasnicima firmi čiji uposlenici su u stanju radničkog siromaštva, ako istovremeno ti poslodavci gomilaju imovinu preko leđa tih istih radnika i države, odnosno naroda.


Hoćete da kažete da ovakav zakon štiti bogate poslodavce?


SDP BiH nije protiv toga da i imućni poslodavci koriste interventna sredstva, ako oni pokazuju brigu za prava i materijalno stanje radnika.
SDP BiH također traži da se uvede subvencioniranje plaća za radnike zaposlene u poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije, te subvenciju plaća za radnike zaposlene u poslovnim subjektima koji su imali pad prometa zbog pandemije virusa COVID-19. Također, tražimo oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza za sve pogođene poslovne subjekte. Nakon što je postalo jasno da Vlada FBiH nema želju nametnuti moratorij na kredite, predložili smo da se zakonski definiše moratorij na plaćanje obaveza po kreditima poslovnih subjekata, radnika i svih građana sa umanjenom kreditnom sposobnosti. Također, želimo omogućiti lokalnim zajednicama da sredstva koja im se odblokiraju na računima za posebne namjene mogu koristiti i za socijalno zbrinjavanje. Predložili smo još niz drugih mjera, ali i one su podložne korekcijama u skladu sa korekcijama teksta zakona koji će doći pred parlamentarne zastupnike.


Puno rasprave je izazvao tekst izmjene Zokona o radu? Šta su vaši prigovori na taj tekst?


Tekstom izmjena važećeg Zakona o radu u Federaciji naročito smo ostali zatečeni. Vlada ponuđenim prijedlogom ionako mizerne minimalne plate od 407,00 KM pokušava smanjitit na jedva 300,00 KM mjesečno. Na taj način, uvodi se faktički robovlasnički odnos, jer bi fizička egzistencija radnika ovisila o milostinji vlasnika preduzeća. Nakon „pobune robova“ kako su u javnosti nazvali bunt građana, Vlada FBiH se pokušala nemušto opravdati izjavom da se radi o jednoj od radnih verzija dokumenta, iako se radilo o protokolisanom aktu sa pečatom i potpisom resornog ministra. Dakle, sličan scenario kao prilikom raspodjele interventnih sredstava lokalnim zajednicama „po babi i po stričevima“, koju su naknadno stavili van snage.
Posebno želim istaći da SDP BiH kontinuirano traži povećanje minimalne plaće i njeno vezivanje uz prosječnu plaću, te rasterećenje privrede kroz smanjivanje doprinosa.

 
Gdje je danas SDP BiH? Imali sukoba i raslojavanja unutar stranke, bilo je odlaska dijela uticajnih kadrova i formiranje sličnih, konkurentskih stranaka... Kako je to SDP preživio i koliko je snažan danas?
 

Mogao bih odgovoriti protupitanjem, a gdje su danas stranke koje su formirali bivši SDP-ovci odlučni da pogaze predizborna obećanja i iskažu svoju lojalnost SDA-u, kako je to učinio i DF? Gdje su im organizacije u Hercegovini, u Podrinju, Banjoj Luci...? Gdje su sve te stranke zelene ljevice nestale u vrijeme krize? Naravno, one su samo dodatni ukrasi SDA na političkoj sceni i oni niti smiju niti mogu osmisliti bilo kakvu suvislu reakciju, a kamoli kritiku u odnosu na trenutno stanje. Gdje su danas svi ti „uticajni kadrovi“ kada im nema strukture SDP-a da u zaleđini za njih osmišljava i kreira platformu djelovanja i rada? SDP BiH pokazuje svoju snagu svakim danom i mi smo sve jači. Naši stručni savjeti okupljaju eminentne stručnjake. Svi su u funkciji rada za građane, a trenutno su to naročito Savjet za zdravstvo i Savjet za ekonomiju koji rade rekao bih u stalnom zasjedanju. Zahvaljujući njima SDP i naši zastupnici izlaze sa konkretnim mjerama i prijedlozima gotovo iz dana u dan, a primijetili smo da su i vlasti propisale i primijenile neke od tih preporučenih mjera.


Znači, jačate?


SDP BiH će, kao jedina istinska opoziciona stranka koja djeluje u cijeloj državi, nastaviti da raste i da se etablira kao jedina stvarna alternativa. Ostalim slijedi sudbina svih drugih prijašnjih prikolica i zakrpa SDA.
 

Vi svoju snagu danas vidite u suradnji sa sličnim stranaka (NS), ili onim koje žele biti sa vama u savezu (NiP, Hadžibajrić). Šta je osnova vaše suradnje? Možda dobar primjer djelovanja u Vladi Kantona Sarajevo? Ili zajednička želja da bude srušena dugogodišnja vladavina SDA i njihovih partnera, prije svega HDZ-a?
 

Mi svoju snagu danas prije svega vidimo u našim ljudima i u našoj infrastrukturi koja je razgranatija od ijedne druge stranke u Bosni i Hercegovini. Naravno, naša prednost jeste i ta što smo u ovom periodu ostvarili savezništva sa strankama koje su dokazale vlastitu vjerodostojnost i predanost cilju promjene trenutnog stanja u interesu građana. Tačno je da se radi o ideološki „šarolikom“ društvu, ali određene idejne razlike su se pokazale nebitnim kada je riječ o efikasnosti u političkom radu i djelovanju u interesu građana. Najbolji dokaz je bivša Vlada KS koju je srušila nova horor koalicija „petak 13“. Jasno, naš zadatak jeste promjena vlasti i provođenje konkretnih programa za poboljšanje stanja, poput 300 mjera spomenute Vlade KS. Želimo stati ukraj „računskim“ koalicijama i filozofiji pravljenja vlasti koja se svodi na definisanje procenta fotelja koje pripadaju stankama na vlasti. Nikada više SDP neće biti dio vlasti od lokalne zajednice do države bez jasno utvrđenog programa koji je ta vlast dužna provoditi.
 

Sa ove tačke gledišta, da li je bila ispravna procjena ili greška što ste pokazali principijelnost i u ovome izbornom ciklusu niste pravili koaliciju sa SDA, mada ste bili poželjni partner?
 

Principijelnost ne može biti greška. Često pitanje koje mi postavljaju je kajemo li se zbog odluke da ne uđemo u vlast nakon izbora 2018. godine. Kajanje je za one kojim savjest nije čista, za one koji obećaju pa iznevjere i slažu, a ne za one koji postupaju časno i drže do svog obraza i svoje riječi.
SDP BiH je uoči proteklih izbora bio potpuno jasan s kim hoćemo i možemo, a s kim nećemo u vlast. Tada su nas napadali sa svih strana i optuživali za nekakav plan B i dogovor s Čovićem ili Dodikom. U isto vrijeme su govorili, neki i mnogo gorljivije i eksplicitnije od nas, kako nikada neće otići sa nacionalistima, posebno ne sa SDA. Proglašavali su ih izdajnicima države, nepopravljivim kriminalnim strukturama, doslovno im pokazivali „od šake do lakta“ na predizbornim skupovima, i šta sve ne.


Oni koji su na kraju otišli sa SDA u koaliciju kažu da je to bilo zbog „patriotizma“?


Danas su ti isti još glasniji u branjenju svog služenja jednoj etničkoj reprezentaciji i u branjenju poteza svojih koalicionih partnera. Neka oni samo peru savjest. Građane više sigurno neće prevariti svojim verbalnim patriotizmom. Više i djeca znaju sabrati dva i dva i zaključiti da su najstabilnije sluge SDA-u oni koji uvijek pred izbore kao napadaju SDA, samo da bi im se nakon izbora mogli umiliti i dobiti koju mrvicu sa njihovog stola, par fotelja za najuži krug odabranih prijatelja vođa privatnih stranaka. Uostalom imali smo priliku vidjeti kako se pojedinci žale zbog toga što nije realiziran koalicioni sporazum i što nisu dio vlasti na svim nivoima. Jasno je da su oni samo poslužili SDA u ostvarivanju njihovih ciljeva. Tačno je da SDP BiH nije dio vlasti i njihovog tala, ali imamo najvrjedniji kapital uoči izbora, riječ koju nismo pogazili i obećanje koje smo održali. Što se tiče onih kojim je rok trajanja obećanja do kraja izbornog dana, neka se oni nose sa svojim teretom.
 

Idu izbori, šta SDP sprema za njih i kakav rezultat očekujete?
 

SDP BiH na izbore izlazi sa velikim planovima iz više razloga. Prvi razlog je taj što su naši načelnici i gradonačelnici na čelu najuspješnijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, koje se uvjerljivo najbrže razvijaju. Oni svojim radom pokazuju da može drugačije, da može bolje i da sve sredine imaju istu perspektivu za razvoj ukoliko su im na čelu odgovorni i sposobni ljudi. Naši vijećnici i odbornici su u pravilu najaktivniji u svojim sredinama i najposvećeniji svom poslu. Dakle, naši ljudi su naša najbolja reklama.
Drugi razlog, onaj već spominjani, jeste taj da na izbore izlazimo kao jedina istinska opoziciona stranka u cijeloj državi. Na toj činjenici temeljimo naš dodatni optimizam i uvjerenje u rast, jer je ljudima dosta vladajućih nasilnika i njihovih političkih konkubina.


Možda ste u pravu, ali zašto bi ljudi danas uopšte glasali za SDP?


Zato što smo jedina partija koja može reći da je naučila na greškama iz prošlosti i dokazala da joj stavovi i obećanja građanima znače više od fotelja u vlasti. Za nas je ugovor sa građanima kojim smo dali obećanje važniji od ugovora kojim su u vlast namamljene sadašnje sluge vladajućih stranaka. Na kraju, svoj optimizam temeljimo i na dogovoru s našim patnerima iz BH bloka i drugim političkim partijama da nastupimo sa zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike gdje god je to moguće. Dakle, da budem konretan, uz neupitne pozicije naših aktuelnih načelnika i gradonačelnika, očekujemo zajedno s partnerima osvajanje značajno većeg broja načelničkih i gradonačelničkih pozicija od trenutnog, kao i da će SDP BiH biti još jači, nezaobilazan faktor u vođenju lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.
 

I na kraju, da li očekujete da će SDA sa svojim federalnim i državnim partnerima pokušati iskoristiti ovu krizu i pokušati odgoditi izbore za 2021. godinu, jer im, po svim procjenama, sada i ne odgovara da budu?
 

Mi u SDP-u BiH se ne želimo baviti špekulacijama. Uvijek sam se suzdržavao od nagađanja i pokušavao se baviti konkretnim činjenicama. To ću učiniti i ovaj put. Činjenica jeste da se trenutno nalazimo u krizi i da je neumjesno energiju trošiti na pitanja o terminu izbora. Nametanje ove teme trenutno ne može biti prioritet, iako bilbordi sa porukama stranačkih perjanica, samoreklamiranje pojedinih političara uz donacije drugih država ili pokušaj podjele novca općinama i gradovima po stranačkom „kodu“ pokazuju da su neki i trenutnu situaciju shvatili kao trenutak za započinjanje predizborne kampanje.


Vlast je temu odgađanja izbora već otvorila, o tome je juče na televiziji Tuzlanskog kantona govorio i Bakir Izetbegović?


Što se nas tiče, sada je vrijeme u kojem trebamo slušati epidemiologe, infektologe i druge zdravstvene stručnjake. Oni su na kraju ti koji mogu dati konačan sud o tome do kada će trajati pandemija, kakve će mjere biti na snazi vodeći računa o zdravlju građana, a ne o političkim interesima bilo koje stranke. Nikad neće biti kasno da donesemo odluku o prolongiranju izbora.
 

VEZANI TEKST:
DEPO INTERVJU/ NERMIN NIKŠIĆ, PREDSJEDNIK SDP BIH (1. DIO)
Vlada FBiH i Vlada KS su samo igračke na daljinskom upravljaču porodice Izetbegović, isto vrijedi i za SBB i DF!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI