uživo/ korona kriza u bih

Uposlenik Delegacije EU u BiH nije izdržao: Preminuo od posljedica virusa nakon tri sedmice borbe

Hronika 21.04.20, 13:00h

Uposlenik Delegacije EU u BiH nije izdržao: Preminuo od posljedica virusa nakon tri sedmice borbe
Tokom noći je u Kliničkom centru testirano ukupno 135 uzoraka, od toga su 123 negativna

 

14:37 - Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, danas do 12.00 sati u Bosni i Hercegovini su 1.342 potvrđena slučaja koronavirusa.

 

Testirano je 19.195 osoba, a pod nadzorom je 9.389 osoba. Prema navedenim podacima, u BiH je 437 oporavljenih osoba, te 51 smrtni slučaj.

 

U Federaciji BiH je 760 potvrđenih slučajeva, u Republici Srpskoj 564, a u Brčko Distriktu 18 slučajeva.

 

Broj testiranih osoba u Federaciji BiH je 10.562, u RS-u 8.323, a u Brčko Distriktu 310.

 

U Federaciji BiH je 4.808 osoba pod trenutnim nadzorom, u RS-u ih je 3.855, a u Brčko Distriktu 726 osoba.

 

Kada je riječ o oporavljenim osobama, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u Federaciji BiH ih je 133, u RS-u 300, a u Brčko Distriktu četiri osobe.   

 

Smrtnih slučajeva je u Federaciji BiH 32, u RS-u 17, a u Brčko Distriktu dva, navodi se u pregledu epidemiološkog stanja u BiH za 21. april 2020. do 12.00 sati, a sve dnevno ažurirane informacije dostupne su na web stranici Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

14:30 - Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), koja je prije tri dana na Odjelu za infektivne bolesti primila i bebu staru 40 dana, danas je zbrinula i jednu trudnicu pozitivnu na koronavirus.

 

Nakon što je prije četiri dana pronađeno 15 novozaraženih u najvećem klasteru u Maglaju, u narednim danima je otkriveno samo sedam novih pa je ukupno u Zeničko-dobojskom kantonu registrirano 96 pozitivnih pacijenata na koronavirus. Od tog je broja njih 16 izliječeno i otpušteno na kućni tretman, dok se 24 zaraženih liječi na tom odjelu, a 45 u izolatoriju KBZ-a.

 

- Svi pacijenti na našem odjelu zasad su stabilni i niko od njih nije na respiratoru. Zadovoljavajuće je stanje i u izolatoriju, a pogotovo je ohrabrujuće saznanje da se sada zaraženi ljudi bez većih otpora dolaze u izolatorij. Očito su urodili plodom naši apeli i objašnjenja da je i za zdravlje takvih pacijenata, ali i za epidemiološku situaciju u lokalnim zajednicama, važno da budu pod stalnim ljekarskim nadzorom - smatra načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a Ednan Drljević.

 

On navodi da će narednih dana početi s radom PSR laboratorij KBZ-a, kada će uraditi drugi krug testiranja zdravstvenih i ostalih radnika te bolnice koji su nedavno bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom.

 

- Očekujemo da ćemo kada proradi naša laboratorija dobiti i puno više testova, odnosno da će ta raspodjela ići po broju stanovnika - ističe Drljević.

 

13:44 - Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav izjavila je danas na pres-konferenciji da je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 136 osoba, od kojih je osam pozitivno i to četiri novooboljele i četiri retestirane.

 

- Broj hospitaliziranih na Klinici Pothrastovi KCUS je 11, na respiratoru nije ni jedan od naših sugrađana, otpuštena je jedna osoba, a nažalost bio je još jedan smrtni ishod u prijepodnevnim satima - kazala je Pilav. 

 

Naglasila je da je od 30. januara do 14. aprila ukupno testirano 2.305 osoba, od kojih je 118 pozitivno na koronavirus. U istom periodu, dodala je, oporavilo se 19 osoba, dok je šest preminulo u KS.

 

12: 50-  Javnosti se saopćenjem obratila i delegacija EU u BiH.

 

Sa velikom tugom obavještavaju da je njihov dragi kolega sinoć izgubio bitku protiv koronavirusa.

 

"Od trenutka kada je primljen u bolnicu prije tri sedmice, uprkos povremenim momentima nade i svim naporima medicinskog osoblja na klinici 'Podhrastovi', njegovo stanje se neprestano pogoršavalo. Ovo je ogroman gubitak za njegovu porodicu i sve koji su ga poznavali. EU tim u BiH izgubio je uzornog profesionalca, izuzetno cijenjenog kolegu i čovjeka divne duše koji nikada neće biti zaboravljen." - piše u saopćenju. 

 

12: 45 -  U posljednja 24 sata u Federaciji BiH je testirano 605 uzoraka od kojih je 21 pozitivan.

 

Najviše zaraženih osoba koronavirusom ima na području Hercegovačko-neretvanskog kantona 232, Kantonu Sarajevo 102, Zeničko-dobojskom 102, Tuzlanskom 82, Zapadnohercegovačkom 80, Unskosanskom 68, Kantonu 10 36, Srednjobosanskom 35, Bosanskopodrinjskom 20 i Posavskom kanton su tri pozitivna slučaja.

 

Rekao je to danas član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

 

Prema spolnoj strukturi 54 posto čine žene, a 46 posto muškarci.

 

- Trenutno je u Federaciji hospitalizirano 66 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je devet na respiratoru. Zaključno sa današnjim danom oporavljena su 132. Od 32 potvrđena smrtna ishoda 18 je muškog, a 14 ženskog spola. U dobi starijoj od 65 godina bila su 22 preminula pacijenta – istakao je Musa. 

 

Također, potvrdio je da u Federaciji nije zabilježen slučaj da se nekom vratio koronavirus i da to zbog manjka podataka ostaje nepoznanica u pogledu da li će se možda nekome vratiti.  

 

09:05 - Pacijent koji je bio na respiratoru u izolatoriju Klinike za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu preminuo je.

 

Radi se o pacijentu rođenom 1959. godine. On je hospitaliziran u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, sa teškom plućnom slikom i simptomima koronavirusa koje je imao petnaestak dana prije hospitalizacije.

 

On je na respiratoru bio ukupno 13 dana i radi se o pacijentu koji je prvi u Podhrastovima stavljen na respirator.

 

U izolatoriju Podhrastovi je hospitalizirano trenutno više od 10 pacijenata, ali niti jedan od njih nije na respiratoru.

 

8:50 -  U Republici Srpskoj (RS) novi virus korona potvrđen je kod još 19 osoba, te se ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu povećao na 564 osobe, a 262 je opravljenih - rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

 

Tokom protekla 24 sata testirano je 209 uzoraka, među kojima su i zaposleni i korisnici domova za stare osobe.

 

-U Domu za stare u Kneževu kod još jedne radnice otkriven koronavirus, kao i kod dvije korisnice te ustanove. Također, i u jednom Domu za starije osobe Banjoj Luci negovatelj je pozitivan na virus korona – rekao je on.

 

Preduzete su, kaže, sve neophodne epidemiološke mjere.

 

Kada su u pitanju novi zaraženi, 10 je žena, a devet muškarca, svih životnih dobi.

 

Šeranić je rekao da je devet osoba iz Banje Luke, tri iz Kotor-Varoši, dvije iz Oštre Luke, te po jedna iz Kneževa, Kozarske Dubice, Čelinca, Laktaša i Prnjavora.

 

-Od ovih 19, pet je već hospitalizovano u banjalučkoj bolnici, a ostali će biti adekvatno smješteni u svojim lokalnim zajednicama - rekao je resorni entitetski ministar.

 

Potvrdio je da je pod zdravstneim nadzorom 3.945 osoba, a iz nadzora je izašlo 20.268.

 

Na respiratorima u UKC-u Banja Luka je trenutno sedam pacijenata.

 

U RS-u je 17 osoba preminulo od posljedica Covida-19.

 

8:00 - Uposlenici Gerontološkog centra u Sarajevu negativni su na koronavirus. Potvrđeno je to testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

 

Zaposleni u Gerontološkom centru su testirani nakon što je jedna od korisnica Centra, osoba koja je nepokretna, bila pozitivna na COVID-19, pa se sumnjalo da joj je virus prenio neko od zaposlenika sa kojima je bila u kontaktu.

 

Tokom noći je u Kliničkom centru testirano ukupno 135 uzoraka, od toga su 123 negativna.

 

Pozitivna su četiri uzorka kod osoba kojima je već ranije ustanovljeno da imaju COVID-19, dakle na retestiranju, i to iz Goražda jedan i tri iz Sarajeva.

 

Kada su u pitanju novi slučajevi, dva su pozitivna uzorka iz Travnika, četiri iz Sarajeva, jedan iz Maglaja i jedan iz Zenice, potvrdila je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI