Uživo/ Korona kriza u BiH

Četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde pozitivno na koronavirus

Hronika 13.04.20, 11:00h

Četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde pozitivno na koronavirus
Među pozitivnima je i jedna beba rođena 2020. godine

 

14:06 - Dva zdravstvena profesionalca hitnog medicinskog tima Doma zdravlja Centar Vrazova, doktor porodične/obiteljske medicine i medicinska sestra, pozitivna su na Korona virus COVID-19.


- U skladu sa datim okolnostima JU Dom zdravlja KS je u saradnji sa Higijensko-epidemiološkom službom i Zavodom za javno zdravstvo KS uradila sve neophodne korake iz Postupnika koji je predviđen u ovakvoj situaciji.


S tim u vezi, određene su i mjere samoizolacije za primarne kontakte koji su detektovani u ovom slučaju, te vas obavještavamo da se radi o ukupno 19 osoba, uključujući i dva navedena pozitivna slučaja - saopćeno je iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 

12:58 - Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar izjavio je danas u Sarajevu da su do danas u FBiH 6.174 osobe testirane na koronavirus, od čega ih je 588 bilo pozitivno.

 

Pehar je naglasio da su u FBiH trenutno hospitalizirane 63 osobe zbog koronavirusa, da je 526 aktivnih slučajeva i da je 38 oporavljenih osoba.

 

- Očekujemo da će broj oporavljenih u narednom periodu rasti - istakao je Pehar.

 

Precizirao je da su među potvrđenim slučajevima zaraze 54 posto žene, a da je najviše zaraženih u Hercegovini.

 

- Najviše zaraženih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu  202 i Zapadnohercegovačkom kantonu  68, a po gradovima najviše zaraženih je u Čitluku 74, Mostaru  66, Sarajevu 52, Tuzli  49 i Širokom Brijegu 48 - rekao je Pehar.

 

Dodao je da su jučer u FBiH testirane 374 osobe od kojih je 27 bilo pozitivno na koronavirus.

 

Potcrtao je da je među 24 potvrđena smrtna ishoda 11 žena i 13 muškaraca, dok su dvije trećine umrlih osobe starije od 65 godina.

 

12:29 - Četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde pozitivna su na koronavirus – potvrdila je direktorica ove zdravstvene ustanove prim. dr Nermina Kamenica.

 

Ona je podsjetila da su, nakon što je prisustvo virusa potvrđeno kod dva RTG inžinjera, počela testiranja svih uposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

- Metodom slučajnog odabira prethodno su testirana dva RTG tehničara koja su bila u kontaktu za zaraženom pacijenticom i utvrđeno je da su pozitivni. COVID – 19 jučer je potvrđen i kod dva pomoćna radnika Kantonalne bolnice. Ukupno je su do sada testirana 44 uposlenika, a testiranje će po grupama biti nastavljeno i narednih dana - kazala je dr. Kamenica.

 

Naglasila je da nijedan odjel Kantonalne bolnice neće biti zatvoren. Kompletna novonastala situacija se odnosi direktno na Trijažni odjel i RTG službu koji su najdirektnije bili izloženi. U Urgentnom centru svi su, kazala je, negativni a testiranja se nastavljaju.

 

Kamenica je naglasila da je trenutno u izolaciji pet medicinskih sestara i tehničara koji su bili u kontaktu sa izvorom infekcije.

 

- Svi ostali ljekari i medicinsko osoblje jednako podnose teret i angažovani su na svojim radnim zadacima. Dobrovoljno se javljaju da rade i niko nema na bolovanju. Reorganizujemo se i radimo, ali s obzirom da nemamo dovoljno ljekara i medicinskog osoblja, ako se ovo nastavi bit će poteškoća - naglasila je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

 

08:37 - U protekla 24 časa u Republici Srpskoj je korona virus potvrđen kod još četiri osobe, a u laboratorijama je urađeno 263 testiranja, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

U Srpskoj je 167 osoba do sada oporavljenih od virusa korona, najviše iz Banjaluke, što su dobre vijesti, kaže ministar.


Od ukupnog broja novopotvrđenih u protekla 24 časa, po jedna žena je srednje, mlađe i starije dobi, dok je jedan muškaraca srednje životne dobi.

 

07:55 - U labortoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu testiran je tokom noći 81 uzorak, a pet ih je pozitivno na koronavirus.

 

Četiri pozitivna uzorka su iz Zavidovića i jedan iz Sarajeva, potvrdila je za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

 

Među pozitivnima je i jedna beba rođena 2020. godine.

 

Osim Zavidovića i Sarajeva, testirani su uzorci još iz Goražda, Kiseljaka, Viteza, Bihaća, Travnika i Donjeg Vakufa.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI