dr. pilav tvrdi da nema razloga za zabrinutost

Nema potrebe da naši građani žive u strahu i agoniji, zdravstveni sistem KS djeluje na najbolji način

Hronika 07.04.20, 15:01h

Nema potrebe da naši građani žive u strahu i agoniji, zdravstveni sistem KS djeluje na najbolji način
„Smrtni slučajevi će se uvijek dešavati. Ponavljam da se, prema svjetskim statistikama, najmanje očekuje pet posto teških kliničkih slika na koje se djeluje simptomatski“, naglasila je prof. dr. Pilav

 

Prof. dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, je na današnjoj redovnoj zajedničkoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS istakla kako je ukupan broj testiranih u posljednja 24 sata bio 58 osoba, pri čemu je pozitivnih bilo četiri, a među njima i jedan retestiran.  

 

„Broj potpuno oporavljenih je još uvijek dva, dok je broj hospitaliziranih na Klinici Podhrastovi KCUS-a osam, od čega je jedan pacijent na respiratoru, dok je još dvoje pacijenata sa lakšom kliničkom slikom i u fazi su oporavka”, naglasila je prof. dr. Pilav. 

 

Dodala je kako je do sada kantonalno Ministarstvo zdravstva izdalo ukupno 49  rješenja o kućnoj izolaciji na osnovu epidemioloških izvještaja. Naglasila je i kako je ukupan broj smrtnih ishoda u Kantonu Sarajevo četiri.


 
Zbog velikog broja upita naših sugrađana koja su bila vezana za pomenute smrtne ishode, prof. dr. Pilav je iskoristila priliku i navela kako je ukupan broj smrtnih ishoda u Federaciji Bosne i Hercegovine 21, od čega je u Kantonu Sarajevo četiri, šest u Mostaru, četiri u Zapadno hercegovačkom kantonu, pet u Unsko-sanskom kantonu Bihać, jedno u Zenici, te jedno u Tuzli.

 

„Gledajući statistiku u F BiH, možemo reći da u odnosu na broj stanovnika u Kantonu Sarajevo broj smrtnih ishoda korelira sa brojem u F BiH“, objasnila je prof. dr. Pilav. 

 

Odgovarajući na novinarska pitanja, prof. dr. Pilav je kazala kako je oboljenje COVID uzrokovao novi koronavirus, koji je apsolutno novi virus, te naglasila kako se svijet suočava sa jednom novom epidemiološkom pošasti. 

 

„Posmatrajući presjeke broja oboljelih i broja smrtnih slučajeva u susjednim zemljama, u F BiH broj smrtnih ishoda nije tako veliki. Međutim, ne smijemo isključiti podatak da od ukupnog broja oboljelih njih pet posto imaju teške kliničke slike. Radi se o teškim intersticijalnim pneumonijama, za koje ne postoji specifičan lijek“, obrazložila je prof. dr. Pilav i saopćila kako se ovi pacijenti tretiraju simptomatskom terapijom.

 

Zbog intersticijalnih pneumonija i fibroziranih pluća pacijenti završavaju na respiratoru. 

 

„Obzirom da smo mi prvi potvrđeni slučaj imali 20. marta, prošli smo prvi period koji je duži od predviđenog izolacijskog perioda, te ulazimo u drugi izolacijski period, pri čemu moram istaći da smo jako zadovoljni postignutim rezultatima, jer smo blagovremeno proveli sve planirane javno-zdravstvene mjere“, istakla je prof. dr. Pilav.

 

Dodala je kako se u Kantonu Sarajevo i prije proglašenja nesreće, 12. marta, išlo sa zatvaranjem škola, obdaništa te sa zabranom javnih okupljanja, što je doprinijelo navedenim dobrim rezultatima.

 

„Smrtni slučajevi će se uvijek dešavati. Ponavljam da se, prema svjetskim statistikama, najmanje očekuje pet posto teških kliničkih slika na koje se djeluje simptomatski“, naglasila je prof. dr. Pilav.

 

Potcrtala je kako KCUS trenutno ima izolatorij sa dovoljnim brojem respiratora, i nema potrebe da naši građani žive u strahu i agoniji. Zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo djeluje na najbolji način u zadatim okolnostima epidemiološke pošasti koja je zatekla cijeli svijet.

 

Prof. dr. Pilav je informisala javnost i sa 'putem pacijenta', za koji je Krizni štab Ministarstva zdravstva KS još 05. februara 2020. godine napravio algoritam, u vremenima koja tada još uvijek nisu bila vanredna, i u vremenu kada je na naš aerodrom u Sarajevu slijetao veliki broj turista i posjetilaca iz cijelog svijeta, pri čemu se nije desio niti uvezao nijedan slučaj novog koronavirusa.

 

„Naravno, u 'putu pacijenta' uvijek postoje propusti, ali zdravstvene ustanove su opskrbljene dovoljnim brojem radnika, njih oko 6.000, koji su na svojim mjestima i obavljaju svoje radne zadatke na najbolji mogući način.“

 

Pročitala je i apel Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS te pozvala građane da bez obzira na lijepo vrijeme ne izlaze iz kuća, osim kada je to neophodno - navodi se iz Službe za protokol i press KS.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI