Dok Velika Britanija strahuje od 'najsmrtonosnije sedmice'

'Premijer Johnson je i dalje pri svijesti, možda će mu trebati respirator': Borba s virusom uzdrmala britansku vladu

Front 07.04.20, 10:08h

'Premijer Johnson je i dalje pri svijesti, možda će mu trebati respirator': Borba s virusom uzdrmala britansku vladu
Johnson, koji ima 55 godina, primljen je u bolnicu St. Thomas kasno u nedjelju, nakon što su mu se pogoršali simptomi koronavirusa, uključujući visoku temperaturu i kašalj. Deset dana ranije Johnson je objavio da je testiran pozitivno na koronavirus

 

Britanski premijer Boris Johnson nalazi se na intenzivnoj njezi nakon što su mu se pogoršali simpotmi koronavirusa, a zadužio je ministra vanjskih poslova da preuzme njegove obaveze dok se on ne vrati na funkciju.

 

Johnsonova borba s virusom uzdrmala je britansku vladu u vrijeme kada Velika Britanija ulazi u ono što su naučnici predvidjeli kao jednu od najsmrtonosnijih sedmica u toku ove pandemije, od koje je smrtno stradalo 70.000 ljudi širom svijeta, prenio je Reuters.

 

Johnson, koji ima 55 godina, primljen je u bolnicu St. Thomas kasno u nedjelju, nakon što su mu se pogoršali simptomi koronavirusa, uključujući visoku temperaturu i kašalj. Deset dana ranije Johnson je objavio da je testiran pozitivno na koronavirus.

 

Njegovo se stanje brzo pogoršalo u naredna 24 sata zbog čega je premješten na odjel intenzivne njege, gdje se liječe najozbiljniji slučajevi. Iako je morao primiti kisik, iz njegovog ureda je rečeno da je još pri svijesti, javio je Reuters.

 

- Premijer je i dalje pri svijesti - navodi se u saopćenju iz Downing Streeta u ponedjeljak navečer, dodajući da je prelazak na intenzivnu njegu bio "iz predostrožnosti jer će premijeru možda biti potreban respirator da bi se oporavio".

 

Iako Britanija nema formalni plan za slučaj smjene ako premijer postane onesposobljen, Johnson je zatražio od ministra vanjskih poslova Dominika Raaba da ga zamijeni "tamo gdje je potrebno", saopćio je Downing Street.

 

Samo nekoliko sati ranije, Johnson je rekao da je u dobrom raspoloženju, a Raab je na konferenciji za novinare rekao da premijer još vodi vladu, iako je Raab također rekao da nije razgovarao s premijerom od subote.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI