Prošao pakao, nisu mu htjeli pomoći

Šokantna ispovijest supruge Šefika Pašagića: Nije moj muž umro od korona virusa, on je žrtva našeg zdravstvenog sistema!

Hronika 06.04.20, 21:44h

Šokantna ispovijest supruge Šefika Pašagića: Nije moj muž umro od korona virusa, on je žrtva našeg zdravstvenog sistema!
Elna zatim zove Epidemiološku službu gdje joj kažu da su nemoćni, jer oni samo mogu uzeti bris, ali ne mogu tek tako, jer ima procedura

 

Elna Pašagić je supruga sinoć preminulog doktora epidemiologa Šefika Pašagića. Nakon smrti supruga, iza kojeg je ostalo četvero maloljetne djece, odlučila je izaći u javnost i za Klix.ba ispričati sve ono što se dešavalo u posljednjih, kobnih, 14 dana.

 

Na samom početku razgovora govori nam da želi ispričati istinu radi drugih ljudi.

 

"Kada se ovakvo nešto dogodilo ljekaru koji se cijeli svoj radni vijek od 1987. godine bavio javnim zdravstvom, prevencijom u zdravstvenoj zaštiti i prevencijom zaraznih oboljenja... Šta će se dogoditi nekom penzioneru, nekom čovjeku iz radničke klase", govori  Elna.

 

Njen suprug dr. Šefik Pašagić je dobio temperaturu oko 21. marta kada je bio kod kuće.

 

"Nakon dva dana povišene temperature nazvali smo DZ Vrazova, jer smo prijavljeni tu, ali mjesto prebavališta nam je Novo Sarajevo. Ja sam rekla da je suprug bolestan, a s obzirom na to da je ovakva situacija, mora se prvo pozvati, jer se ne može ići direktno u dom zdravlja. Iz DZ Vrazova su mi rekli da moj suprug treba početi piti antibiotik Klacid. Bez pregleda i bez ikakvih nalaza", ispričala je.

 

Kaže da je pitala da li je to pametno te da li neko može doći kod njih kući kako bi pregledali dr. Pašagića. Također kaže da je njen suprug bio spreman odmah se testirati na koronavirus kako bi zaštitio sve ostale.

 

"Rekli su mi da nemaju zaštitne opreme da dođu i uzmu bris, a nemaju ni briseva. Rekla sam da onda neko treba doći, ako on ne može u dom zdravlja, ni u privatnu kliniku. Neko treba doći, ili iz doma zdravlja ili iz Hitne pomoći. Rekli su mi da nazovem Hitnu. U Hitnoj su mi rekli da se javimo Porodičnoj medicini Vrazova. Ponovo zovem Vrazovu, ali mi kažu oni ne mogu izaći jer nemaju zaštitne opreme", prisjeća se Elna.


Dr. Šefik Pašagić, kaže njegova supruga, počinje uzimati antibiotik Klacid, ali tempratura mu nije spala ni treći ni četvrti dan.

 

"Ponovo zovem, a doktorica iz Doma zdravlja Vrazova mi kaže da zovem Dom zdravlja Omer Maslić, jer nam je mjesto prebivališta u Novom Sarajevu. Ja im kažem da je pacijent četvrti dan pod temperaturom te pitam da li je zaista bitno gdje je mjesto prebivališta i da mogu po kartonu naći sve. Zatim zovem DZ Omer Maslić, tu mi dr. Sanja Soldo kaže da je Šefik njen prijatelj i da moramo zvati Epidemiološku službu".

 

Elna zatim zove Epidemiološku službu gdje joj kažu da su nemoćni, jer oni samo mogu uzeti bris, ali ne mogu tek tako, jer ima procedura.


"Iz Epidemiološke službe Šefika pitaju da li je imao raniji kontakt s nekim ko je zaražen, da li je negdje putovao i slično. Odgovaramo im da ništa od toga nije bilo, ali i da jeste bio s nekim ko je zaražen, možda ne zna, s obzirom na to da svi možemo biti kliconoše.

 

"Tu nam kažu da nema epidemiološke slike. Ja im kažem da je Šefik epidemiolog i da valjda on zna ima li epidemiološke slike ili ne. Tražili smo da neko dođe, da vide da li antibiotik Klacid djeluje ili ne, jer četvrti dan i dalje ima temperaturu", priča Elna.

 

Nakon toga ponovo zove DZ Omer Maslić, a tu saznaje da oni nemaju zaštitnu opremu da dođu kući, jer ne znaju je li zaražen.

 

"Ja sam sutradan, pošto imamo privatnu firmu Sanitacija, poslala u DZ Omer Maslić 4 odijela jednokratna - specijalna. Dan prije su me zvali u Sanitaciju da kao privatna firma damo javnoj ustanovi zaštitna odijela. Zamislite tog zdravstva i te organizacije. Ja sam rekla da ćemo pokloniti odijela, samo neka izađu na teren", kaže Elna.

 

"Šefik opet sutradan ima temperaturu, opet ja zovem. Na kraju je dr. Sanja Soldo došla kod nas, bez zaštitnog odijela, s maskom i rukavicama, i kako je rekla, došla je jer je Šefik njen prijatelj. Slušalicama ga je pregledala i rekla da nema nikakve upale pluća. Dala je uputnicu da uradi laboratorijske nalaze, ali ne u DZ Omer Maslić, nego u Vrazovoj".

 

Ostatak šokantne ispovijesti pročitajte na portalu Klix.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI