UŽIVO/ Dva nova smrtna slučaja u BiH

Na Klinici u Mostaru umro uposlenik 'Igmana' iz Konjica, u Kantonu 10 prvi slučaj zaraze: Vojnik hospitaliziran zbog pogoršanja stanja

Hronika 04.04.20, 11:41h

Na Klinici u Mostaru umro uposlenik 'Igmana' iz Konjica, u Kantonu 10 prvi slučaj zaraze: Vojnik hospitaliziran zbog pogoršanja stanja
Komentirajući popuštanje mjera zabrane kretanja i okupljanja u Federaciji BiH, dr. Arapović je kazao kako to nije bio stav struke te je dodao kako liječnici nisu za popuštanje, već za pooštravanje mjera

 

16:30 - U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u popodnevnim satima na koronavirus testirano je ukupno 30 uzoraka. Kako je potvrđeno za "Avaz", evidentiran je jedan pozitivan na infekciju Covid-19. 

Kako saznaje Avaz, riječ je o osobi sa područja sarajevske općine Novi Grad. 

 

14:57 - U "covid bolnici" SKB Mostar u subotu ujutro od posljedice infekcije virusom SARS-CoV-2 preminuo je muškarac iz Konjica rođen 1959. godine. To je treći smrtni slučaj izazvan covidom-19 u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).

 

Prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije SKB Mostar, kazao je kako je u protekla 24 sata na području HNŽ-a zabilježeno 15 novih covid-pozitivnih osoba, osam u Mostaru, pet u Čitluku, po jedan u Konjicu i Jablanici.

 

Ukupno je do sada u HNŽ-u evidentirano 99 covid-19 slučajeva.

 

Komentirajući popuštanje mjera zabrane kretanja i okupljanja u Federaciji BiH, dr. Arapović je kazao kako to nije bio stav struke te je dodao kako liječnici nisu za popuštanje, već za pooštravanje mjera.

 

- Svjedoci smo da restriktivne mjere polučuju rezultate. S druge strane, od jučer imamo nove mjere koje liberaliziraju dosadašnje mjere što nije bio prijedlog struke. Ja moram reći da liberalizacija mjera neće polučiti učinak u smislu prevencije širenja epidemije - poručio je dr. Arapović.

 

Dodao je kako su poslije Banjaluke najugroženija sredine u Bosni i Hercegovini tri grada u HNŽ-u: Mostar, Čitluk i Konjic.

 

Istaknuo je kako liječnike zabrinjava činjenica da u Mostaru postoje covid-pozitivne osoba koje se ne mogu jasno povezati s izvorom infekcije.

 

14:31 - U Hercegbosanskoj županiji (Kanton 10) zabilježen je prvi slučaj infekcije virusom SARS-CoV-2. Radi se o pripadniku Oružanih snaga BiH, koji je zbog pogoršanja stanja protekle noći hospitaliziran u "covid-bolnici" Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

 

Prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije SKB Mostar, potvrdio je na redovitoj konferenciji za novinare da je pacijent iz Livna hospitaliziran i stavljen na respirator.

 

Prema informacijama Stožera civilne zaštite HBŽ-a, oboljeli je prije tjedan dana došao iz Banja Luke, a uposlenik je Oružanih snaga BiH.

 

Epidemiološki tim u ovom trenutku ispituje njegove kontakte i uzima briseve koji će tijekom dana biti poslani na testiranje u Mostar.

 

14:15 - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić saopćio je danas da je u Kantonu Sarajevo ukupno 39 osoba pozitivno na koronavirus te da je hospitalizirano sedam osoba, od kojih su dvije na terapiji kisikom, dvije u fazi oporavka i niko nije na raspiratoru.

 

-  U zadnja 24 sata bilo je 45 testiranih osoba na koronavirus, a ukupno ih je dosad pozitivno 526. Od tog broja u zadnja 24 sata nije bilo pozitivnih na testiranju – kazao je Nenadić, dodajući da se očekuju rezultati za još 75 testova iz Doma zdravlja.

 

Naveo je da je u samoizolaciji ukupno 1.540 osoba, dok je samoizolacija istekla za njih 2.066.

 

12:00 - Jutros je Klinici za COVID SKB Mostar preminuo 61-godišnji muškarac iz Konjica, potvrđeno je za N1.

 

Kako javlja reporterka N1, preminuli muškarac od početka se nalazio na respiratoru i bio je u izuzetno teškom stanju. Radi se o zaposleniku konjičke firme Igman.

 

Ranije je potvrđeno kako je direktor ove firme, Đahid Muratbegović izašao iz bolnice, a liječenje će nastaviti kući.

 

Ovo je peta žrtva korona virusa u HNK, a 19. u BiH.

 

11:39 - U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirana su još 22 uzorka na prisustvo korona virusa.

 

Uzorci koji su testirani su iz Zenice, Travnika i Bihaća, a pozitivan je samo jedan pacijent iz Bihaća, potvrđeno je za N1.

 

Uz ovaj slučaj, u BiH je trenutno 614 osoba zaraženo korona virusom.

 

10:13 - Devet novih pozitivnih nalaza na korona virus potvrđeno je tokom noći na SKB Mostar, čime je ukupan broj zaraženih u BiH sada 613.

 

"Tijekom sinoćnjih sati u SKB Mostar na COVID-19 testirano je 98 uzoraka, a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 9 i to 7 u Mostaru, te po jedan u Konjicu i Čitluku", soapćeno je jutros iz Stožera civilne zaštite HNK.

 

Tokom dana donosimo više informacija o novim slučajevima.

 

09:30 - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) završio je testiranje nova 32 uzorka na virus Covid-19.

 

- Svi uzorci su bili negativni - izjavila je jutros za Fenu direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

 

09:12 - U Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo novog virusa korona kod još 25 osoba i ukupan broj oboljelih u tom bh.entitetu je 299 – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

 

Kada su u pitanju novozaraženi, 14 osoba je iz Banje Luke, šest iz Šipova, tri iz Laktaša, te po jedna osoba iz Ribnika i Teslića.

 

Riječ je o devet žena i 16 muškarca, a većina je zaražena od već ranije pozitivnih na Covid–19, odnosno iz porodičnih „žarišta“.

 

U posljednja 24 sata u tom bh.entitetu ukupno je testirano 316 uzorka.

 

Šeranić je dodao da je šest osoba trenutno na respiratoru u UKC-u.

 

Pod zdravstvenim nadzorom u RS-u je 8.346 osoba, a iz tog nadzora je izašlo je ukupno 12.118.

 

Ukupan broj oporavljenih od novog virusa korona u RS- u je 22, dvije osobe su iz Čelinca, a ostale su iz Banje Luke.

 

Do sada je umrlo sedam osoba od posljedica Covida-19.

 

09:00 - Moguće je da se novi koronavirus širi zrakom običnim disanjem i govorom, rekao je u petak vodeći američki stručnjak u borbi protiv Covida-19, u vrijeme kad se američka vlada priprema svima preporučiti da nose maske.

 

Anthony Fauci, čelni čovjek za zarazne bolesti Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH), najavio je da će se mijenjati uputa za nošenje maski "zbog nekih novih informacija da se virus može širiti čak i dok ljudi govore, a ne samo kašljem i kihanjem". VIše čitajte OVDJE.

 

08:50 - U protekla dvadeset i četiri sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske od posljedica novog virusa korona preminuo je pacijent, muškarac starije životne dobi, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

 

Riječ je o pacijentu iz Bijeljine koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja.

 

Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 31. marta.

 

To je sedmi smrtni slučaj u RS-u od posljedica virusa korona.

 

Blizu 600 osoba u BiH trenutno je zaraženo korona virusom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI