Redovnici u izolaciji

Korona se širi Hercegovinom, žarišta su Međugorje i samostan: 'Kontakata je bezbroj'

Hronika 02.04.20, 20:44h

Korona se širi Hercegovinom, žarišta su Međugorje i samostan: 'Kontakata je bezbroj'
Dr. Arapović je istaknuo kako je sada ključno pokušati staviti pod nadzor širenje zaraze koronavirusom jer je bio ostvaren veliki broj kontakata

 

Ukupan broj zaraženih koronavirusom na području Hercegovine premašio je u četvrtak 100, s petnaest novih slučajeva registriranih u posljednja 24 sata, od čega ih je desetero povezano sa slučajem redovnika u poznatom hodočasničkom mjestu Međugorju.

 

Infektolog Jurica Arapović iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru rekao je kako se većina od do sada 21 oboljelog u općini Čitluk odnosi na klaster Međugorje.

 

"Većina od 21 bolesnika iz Čitluka izravno je povezana sa samostanom časnih sestara. Svi zaraženi su u samostanu ili su smješteni u bolnici. Kontakata, nažalost, ima bezbroj", rekao je Arapović na konferenciji za novinare.

 

Redovnici u izolaciji

 

Pojasnio je kako se četvero redovnika iz Međugorja nalazi na bolničkom liječenju, dok se ostali nalaze u izolaciji. Liječnici ih sve u domu časnih sestara drže pozitivnim dok se ne dokaže suprotno, zbog čega je i uvedena karantena, javlja Hina a prenose mediji.

 

Po njegovim riječima, zabilježena je zaraza koronavirusom kod jednoga djeteta smještenog u Majčinu Selu, nedaleko od Međugorja, u kojemu su smješteni maloljetnici i o kojima skrbe časne sestre.

 

"Tamo je šezdesetak kontakata i svi su pod epidemiološkim nadzorom", dodao je infektolog.


Dr. Arapović je istaknuo kako je sada ključno pokušati staviti pod nadzor širenje zaraze koronavirusom jer je bio ostvaren veliki broj kontakata.

 

Po njegovim riječima, u posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru ukupno je zabilježeno sedam pozitivnih slučajeva, od čega ih je pet iz Međugorja. Ukupno je u ovoj županiji zaraženo 70 osoba.

 

Prema navodima Kriznog stožera Županije zapadnohercegovačke, sa sjedištem u Širokom Brijegu, 31 osoba pozitivna je na COVID-19. U posljednja 24 sata registrirano je osam novooboljelih. Najviše zaraženih je u Širokom Brijegu, petero, a svi se vežu također za klaster Međugorje.

 

Ukupno je na području dviju županija u Hercegovini do sada zaražena 101 osoba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI