ALBUM GRUPE 'HELEM NEJSE' ODJEKUJE U HRVATSKOJ

Sve je, uz Dinu Šarana i Abdulaha Sidrana, tu dobro 'leglo'

Showbizz 02.04.20, 19:32h

Sve je, uz Dinu Šarana i Abdulaha Sidrana, tu dobro 'leglo'
Ako ih i ne krase pretjerano originalni iskoraci u nova ne baš istražena područja glazbenih fuzija – poput ranih radova i Ede Maajke i Dubioze – i nekih novih ili drugačije ispričanih tema, Helem nejse je složio solidan i veoma zabavan album, piše hrvatski muzički kritičar Zlatko Gall za zagrebački Mixer.hr

 

Piše: Zlatko Gall, Mixer.hr

 

Treći album i tri sjajne suradnje, najkraća je moguća dijagnoza albuma „Gluten tag“ sarajevske hip hop trojke Helem nejse. „Kule i gradovi“ – s dramatičnim uvodom koji kao da je stigao iz nekog serijala poput „Igre prijestolja“ – lijeni je repersko brbljav broj garniran elektronikom i balkanskim etno začinima ali i besprijekornom ulogom gosta Bože Vreće u ulozi ženskog lika. Što naravno, uz zarazan refren i balkanoidne elemente temu odvlači prema najširoj mogućoj publici pa i na plesnjake gdje se drmaju dupeta no broj daje i dozu autoironičnog komentara i – zašto ne? – zabija kajlu ravno usred mačističkih Balkanskih pogleda na svijet.  

 

„Leglo“ s gostima Dinom Šaranom i pjesnikom Abdulahom Sidranom bezgrješna je reaggae-hip hop stilizacija s Dinom Šaranom kao raspjevanim grlom u refrenu teksta koji govori o lijenoguzoj „samoizolaciji“ koju pak Sidran na kraju broja komentira riječima „Među ljude zađi! Imaj, braco, muda! / Samo među ljudima zbivaju se čuda“.

 

 


Ako je trebalo baš potvrditi tezu da su Helem nejse izgubljena karika između Dubioze kolektiva i Ede Maajke, ova dva broja ju svakako potvrđuju. Manje više i cijeli album…

 

Odlična „Turci i Rusi“ koja govori o vječnim podjelama izašla je iz Edinog sazviježđa kao umješan spoj duba, mantričkih umetaka, mrve istočnjačkih začina, elektronike i rocka… dok je zaključni „Stručlni štab“ okađen Dubiozinim balkanoidnim etno stilizacijama. Uvodna „Lagana zabava“ kombinacija  je razigrane „popističke“ elektronike i robusnog basa  s neskrivenim plesnim potencijalom a „More Than Weed“ – još jedan solidan  broj – pravi “talionički lonac“ u kojem je orijentalnih citata, hip hopa i rocka s tekstom koji miješa „domaći“ i „broken english“ te gastarbajterski francuski i njemački u cijelosti nadahnut Dubiozinim freak-folk rapom. „Zaboravio“ je – posebice u refrenu – naklon je i prema Manu Chaou a „Maza“ ritmički razigrana ljubavna tema s miksom duba, reaggae i electro popa.

 

helem-nejse-696x696-2

 

Ako ih i ne krase pretjerano originalni iskoraci u nova ne baš istražena područja glazbenih fuzija – poput ranih radova i Ede Maajke i Dubioze – i nekih novih ili drugačije ispričanih tema, Helem nejse je složio solidan i veoma zabavan album. Potražite li ga i na Youtubeu, razbit će aktualnu kućnu monotoniju.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI