I REIS KAVAZOVIĆ OSTAO ZATEČEN

Nema donacija za halku sa mindera: Arapi više ne vjeruju bošnjačkim suzama

Hronika 02.04.20, 18:19h

Nema donacija za halku  sa mindera: Arapi više ne vjeruju  bošnjačkim suzama
Jasno je kao dan da bogate arapske zemlje oklijevaju i otežu sa humanitarnom pomoći Bosni i Hercegovini jer sumnjaju da je sadašnja bošnjačka elita pronevjerila ogromnu humanitarnu pomoć koju su donirali bosanskim muslimanima, tvrdi The Bosnia Times, portal koji slovi kao vrlo informiran kada je u pitanju islamski svijet

 

Prvo je Reisu-l-ulema svojom hutbom podržao premijera Fadila Novalića i njegovu viziju prevazilaženja krize izazvane pandemijom konorna virusom a apelirajući na Bošnjake da siđu u svoje vrtove i bašće i „vrate se majci zemlji“. Potom se oglasio apelom da političari ne zloupotrebljavaju i ne iskorištavaju pandemiju korona virusa za svoje sebične i nečasne rabote. To se, svakako, odnosilo na Milorada Dodika koji je uvođenjem vanrednog stanja u RS-u „uznemirio Bošnjake“, kako su jednoglasno ocijenili Bakir Izetbegović i reis Kavazović.

 

Da bi reis Kavazovića regirao i na to što iz Emirata nije stigla pomoć za BiH.

 

Prvo je proselefistički portal SAF objavio tekst u kome se pitaju „zašto bogate arapske zemlje ne pomažu Bosni i Hercegovini u ovim teškim danima?“. To je reakcija na informacije da su Ujedinjeni Arapski Emirati prije nekoliko dana dopremile ogromnu medicinsku pomoć Srbiji, a potom je Hrvatska dobila veliku hu-l-uleme koju prenosi novinska agencija MINA.

 

Nakon svega je izdato saopćenje u kojem se tvrdi da je „reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović zaprimio je u posljednjih nekoliko dana više upita članova Zajednice, kao i bosanskohercegovačkih medija, u kojima se od njega traži stav ili objašnjenje činjenice da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali pomoć u borbi protiv koronavirusa u susjednu Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, ali ne i u Bosnu i Hercegovinu“.

 


Ovim povodom, Reisu-l-ulema izjavio je za agenciju MINA kako je uvjeren da se ne radi o stavu naroda Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je i još jeste, kao i brojne vladine i nevladine organizacije, bio uz Bosnu i Hercegovinu.

 

„Čak i danas imamo najave da takva pomoć neće izostati od više humanitarnih organizacija iz UAE, s kojima je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini već uspostavila kontakt ovim povodom. I sami smo bili iznenađeni ovom situacijom.

 

Svjesni smo da je pomoć koja stiže i u zemlje okruženja vrlo često simbolične prirode i da će se, u konačnici, svi, pa i mi u Bosni i Hercegovini, morati osloniti na vlastite resurse i znanje, ali utoliko više razumijemo nezadovoljstvo velikog dijela bosanskohercegovačke javnosti koji su u ovome vidjeli lošu poruku bratskih i prijateljskih Emirata. Mi vjerujemo kako je ovo posljedica međusobnog nerazumijevanja politika i da je ova kriza najbolja prilika da se to stanje prevaziđe.

 

Reisu-l-ulema pozvao je još jednom sve u Bosni i Hercegovini, pa tako i članove i pripadnike Islamske zajednice, da se, prije svega, oslone na Boga pa, onda, na vlastite resurse, istaknuvši kako Bosna i Hercegovina ima dovoljno prijatelja u svijetu koji su najavili svoju stvarnu i simboličnu pomoć u ovoj krizi i da je uvijek bilo, kako naš narod kaže, da se “u muci poznaju junaci”, ali i prijatelji.

 

„ no što se ne smije desiti jeste da se među građanima Bosne i Hercegovine, naročito među Bošnjacima, počne širiti bilo kakav neprijateljski sentiment prema našoj braći iz Emirata, kao i bilo kojem drugom narodu. Politike su politike i njima se ne smije dozvoliti da naruše dobre odnose među narodima – izjava je reisu-l-uleme koju prenosi novinska agencija MINA.

 

Sve je ovo „luk i voda“ od koje niko nikakve fajde neće imati. Jasno je k'o dan da bogate arapske zemlje oklijevaju i otežu sa humanitarnom pomoći Bosni i Hercegovini jer sumnjaju da je sadašnja bošnjačka elita pronevjerila ogromnu humanitarnu pomoć koju su donirali bosanskim muslimanima. Drugo, jasno je k'o dan, da je došlo do velikog otklona bogatih arapskih zemalja prema BiH zbog „bratskog saveza“ stranaka koje vode Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović.

 

(TheBosnianTimes/DEPO Portal)

 

 

BLIN
KOMENTARI