Brzo i lako

Novo u Zagrebu: Evo kako izgleda 'drive in' testiranje na koronavirus

Hronika 01.04.20, 18:46h

Novo u Zagrebu: Evo kako izgleda 'drive in' testiranje na koronavirus
Svi koji dolaze na uzorkovanje morajuj imati zaštitnu masku, kao i vozači taksija koji ih dovoze

 

Pred ulazom na parkiralište zgrade zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na Mirogojskoj cesti ovih je dana neuobičajeno živo.

 

Automobili dolaze iz svih dijelova grada te se zaustavljaju pred improviziranim šatorom pred kojim stoji dvoje djelatnika Zavoda. Poslušno otvaraju prozor automobila i u zaštitnim maskama izgovaraju svoje ime i prezime. Neki dolaze u taksijima, ali se pridržavaju mjere prema kojoj putnik mora sjediti u stražnjem dijelu, maksimalno udaljen od vozača, piše Jutarnji.

 

Jedan djelatnik uspoređuje njihove osobne podatke sa listom koja je već spremna za taj dan, nakon čega ih propušta dalje, gdje će se u samo nekoliko sekundi obaviti testiranje na koronavirus. Liječnici potom uzimaju bris iz dubine nosnog kanala, a automobil nastavlja vožnju, gotovo bez ikakvog međusobnog kontakta. Nakon što mikrobiolozi za oko tri i pol sata analiziraju uzorak, za slučaj da je osoba pozitivna pozvat će ju telefonom, nakon čega će uslijediti uobičajeni epidemiološki postupak kod zaraženih - provjere kontakata i epidemiološki intervju.

 

Tako izgledaju prvi dani "drive in" testiranja na koronavirus. Prema riječima voditeljice Službu za kliničku mikrobiologiju dr. Jasminke Vraneš testova je, zahvaljujući Gradu Zagrebu koji ih je odlučio kupiti, sasvim dovoljno te se svakog dana može testirati oko tri stotine ljudi.

 

Ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar i voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Dr. Jasmina Vraneš organizirali su danas, uz stroge mjere predostrožnosti, novinarski obilazak punkta. Prema njihovim riječima, samo na ovom punktu dnevno se može uzeti i do tri stotine brisova, što će značajno pomoći u ranom otkrivanju zaraze.

 

Baza podataka


Sam postupak testiranja vrlo je jednostavan. Potrebno je imati uputnicu liječnika obiteljske medicine ili epidemiologa koji je ustanovio da, prema postojećim simptomima, postoji sumnja na zarazu virusom Sars-CoV-2. Nakon toga se pacijenti mogu vozilom (iako je moguće doći i pješke) zaputiti do Mirogojske ceste 16., gdje je na ulazu u Zavod postavljen punkt za testiranje. Tu su dva zdravstvena djelatnika u skafanderima koji kroz otvoreni prozor automobila uzimaju sve osobne podatke, uspoređuju ih s bazom podataka liječnika obiteljske medicine, nakon čega, ako se ustanovi da pacijent ima valjanu uputnicu, uzimaju bris nosa.

 

Sve traje svega nekoliko sekundi, no do rezultata treba ipak proći nekoliko sati jer se brisevi nakon testiranja upućuju mikrobiolozima koji ih analiziraju.

 

Ravnatelj Šostar zahvalio je Gradu Zagrebu koji je nabavio ove testove, a odgovorio je i na pitanje njihove pouzdanosti.

 

- Na tržištu je trenutno moguće uvesti štošta i pojavili su se brojni nekvalitetni testovi, no ovaj je 100 posto pouzdan - rekao je Šostar, otkrivši da je u tu svrhu Zagreb izdvojio više od četiri i pol milijuna kuna. Punkt za testiranje radi od 7 ujutro pa sve do 19 sati, a samo u sat vremena našeg obilaska obavljeno je najmanje dvadeset testiranja. Interes je velik, no iz Zavoda poručuju da testova ima dovoljno te da će biti testirani svi oni koji to trebaju. Uvjet je, dakako, e-uputnica koju izdaje ovlašteni liječnik, tako da nema nikakve potrebe za fizičkim kontaktom s papirnatom uputnicom.

 

Profesorica Vraneš rekla je da se radi o testovima koji su kvalitetni i koji daju pouzdane rezultate.

 

Ubrzano testiranje


- Imamo bolju mogućnost od ostalih testova što koristimo test koji može u jednom testiranju dati jasan rezultat. Kao i do sada, testiranja provodimo na indikaciju epidemiologa ili obiteljskog liječnika. Imamo formirane liste, navečer dobijemo liste onih koji će nam sutradan doći na testiranje u "drive in sustav". Na ulazu se sve pacijente kontrolira, uzima se bris i dalje nastavlja vožnju prema drugoj rampi. Želimo veliku protočnost, da se automobili što manje zadržavaju ovdje, a pripremili smo se i za one koji dolaze pješke. Tu je posebna stolica koja se nakon svakog pacijenta dekontaminira i dezinficira. U kontejnerima nismo mogli smanjiti vrijeme, postupak je trajao najmanje šest-sedam minuta zbog dekontaminacije, ovdje možemo biti puno brži jer smo vani i prostor nije potrebno dezinficirati nakon testiranja - objašnjava dr. Vraneš.

 

Nakon svakog testiranja liječnici skidaju gornji sloj gumenih zaštitnih rukavica te navlače nove. Sve je to, ipak, mnogo racionalnije nego kada su u kontejnerima morali nakon svakog testiranja skidati čitavu zaštitnu odjeću i navlaćiti novu što je trošilo velike količine opreme, ali i usporavalo postupak testiranja.

 

- Ponavljam da do rezultata i dalje treba tri i pol sata, ali smo ubrzali sam postupak testiranja i povećali protočnost - napominje dr. Vraneš.

 

Svi koji dolaze na uzorkovanje morajuj imati zaštitnu masku, kao i vozači taksija koji ih dovoze.

 

- To je zbog sigurnosti naših djelatnika. Želimo spustiti masku, u sekundi uzeti bris nosa pacijenta i vratiti mu masku. Jer, ako slučajno zakašljete, bolest može doći i do nas, a maske to donekle sprječavaju - kaže dr. Vraneš.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI