Vlada odobrila mjere

Španija zabranila trajno otpuštanje radnika

Front 28.03.20, 19:24h

Španija zabranila trajno otpuštanje radnika
Otpuštanje osoblja pod klauzulom “opravdan razlog” sada je potpuno zabranjeno

 

Španska vlada u petak je odobrila mjere kojim želi spriječiti poslodavce koji koriste izbijanje koronavirusa kao izgovor da otpuštaju radnike, nakon što su zdravstveni zvaničnici saopćili da dolazi do stabilizacije u broju žrtava koronavirusa.

 

Španija bilježi više smrtnih slučajeva od koronavirusa nego bilo koja druga zemlja osim Italije a preduzeća širom zemlje primorana su da zatvore svoja vrata. Dva najveća sindikata u zemlji upozorila su da bi čak milion ljudi mogao trajno izgubiti posao.

 

Ministrica rada Yolanda Diaz rekla je da poslodavci moraju koristiti programe privremenog otpuštanja radnika, poznate kao ERTE, umjesto konačnog otpuštanja radnika. Otpuštanje osoblja pod klauzulom “opravdan razlog” sada je potpuno zabranjeno, javlja Reuters.

 

„Tražim od poslodavaca da daju primjer, da budu odgovorni prema svojim ljudima i da sačuvaju zaposlene. Ne možete koristiti COVID-19 za otpuštanje ljudi“, rekla je Diaz.

 

Privremeno otpuštanje

 

Pojasnimo da je ERTE mehanizam kojim kompanija može tražiti zakonsko odobrenje za privremeno otpuštanje određenog broja radnika ili smanjenje radnog vremena kako bi se osigurala finansijska održivost poslovanja u vrijeme krize.

 

ERTE ne stvara nikakvo pravo na naknadu radniku od strane poslodavca, a radnik ima pravo naplate naknade za nezaposlene.

 

Njegova najveća razlika u odnosu na druge oblike otpuštanja jeste što je on privremenog karaktera.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI