Upotreba antiseptika u doba koronavirusa

Važno: Pazite da ne pretjerate sa sredstvima za dezinfekciju

Lifestyle 28.03.20, 19:58h

Važno: Pazite da ne pretjerate sa sredstvima za dezinfekciju
S antisepticima pretjerati mogu i zdravstveni djelatnici, pa su mogući jaki nadražaji kože. Sredstva namijenjena profesionalnoj primjeni u zdravstvu ili prehrambenoj industriji su vrlo koncentrirana

 

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada građane je upozorio na nestručnu, ali i pretjeranu upotrebu antiseptika i dezificijenata. Telefonska služba Centra za kontrolu otrovanja, kažu, gotovo svakodnevno prima pozive građana vezane uz namjernu ili nenamjernu izloženost tim sredstvima. U nadi da ćemo spriječiti širenje koronavirusa, koristimo ih i pretjerano, što, upozoravaju stručnjaci, može dovesti i do akutnih trovanja, naročito djece.

 

- Antiseptici kao sredstva za primjenu na koži sadrže aktivne sastojke, primjerice klorheksidin ili etanol, u koncentracijama koje, ako ih se nanosi propisno, neće dovesti do nadražaja kože. Isušivanje i nadraživanje kože je, pritom, moguće nakon dugotrajne primjene. Međutim, Centar je najčešće konzultiran u slučajevima nenamjernog gutanja ovih proizvoda, najčešće kad dojenče ili predškolsko dijete nađe neki  antiseptik ostavljen na dohvatu, i iz radoznalosti popije par gutljaja. Većina takvih slučajeva prođe ili bez simptoma, ili sa samo blagim nadražajem sluznice probavnog sustava, odnosno uz mučninu, povraćanje ili blaži proljev - kažu na Institutu. Blagi simptomi, dodaju, postaju, međutim, problem kad roditelji  odluče izaći iz kuće, i otići k liječniku.

 

S antisepticima pretjerati mogu i zdravstveni djelatnici, pa su mogući jaki nadražaji kože. Sredstva namijenjena profesionalnoj primjeni u zdravstvu ili prehrambenoj industriji su vrlo koncentrirana, i ne smiju se koristiti u domaćinstvu.

 

Antispetike zato treba koristiti onako kako je navedeno u uputama, kaže Institut. Ako u kućanstvu imate malu djecu, sklonite antiseptike van dohvata djece, jer mogu uzrokovati trovanja nakon gutanja. Nikad, nadalje, ne pretačite proizvode u druga neoznačena pakiranja, naročito ona namijenjena hrani i piću; ne nosite antiseptike za profesionalnu primjenu, primjerice iz zdravstvenih ustanova, u svoje domove, posebno ne ako su pretočena iz originalnog pakiranja. U slučaju otrovanja nazvati treba hitnu medicinsku službu. Pri ruci treba imati originalno pakiranje proizvoda na kojem su navedeni naziv proizvoda, sastav i oznake upozorenja.

 

Ostatak teksta čitajte na 24sata.hr
 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI