Sutra testiranje evakuisanih putnika iz Italije

Pilav: Novi klaster u Sarajevu zbog sastanka sredinom marta

Hronika 28.03.20, 13:46h

Pilav: Novi klaster u Sarajevu zbog sastanka sredinom marta
Govoreći o 18 evakuisanih bh. državljana iz Italije, Pilav je kazala da je provedena javno-zdravstvena mjera izmještanja sa Aerodroma do karantina u Studentski dom Bjelave

 

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS kazala je da je ukupno obavljeno 129 testiranja u Sarajevu, a tokom jučerašnjeg dana 22 testiranja od čega je pet pozitivnih, prenosi Patria.  

 

"U samoizolaciji je 1.699 građana, a 524 njih izlazi iz perioda samoizolacije. Pozivam građane da poštuju mjere samoizolacije, jer poštivanje mjera je zakonska i krivična odgovornost", kazala je Pilav.

 

Ona je potvrdila da je u Sarajevu zabilježen i šesti klaster.

 

"To je sastanak koji je bio vođen sa većim brojem učesnika sredinom marta mjeseca, unatoč svim našim preporukama mi smo u situaciji da hvatamo sad te slučajeve", kazala je.

 

Prilikom javljanja u zdravstvene ustanove trudite se da date ispravne i tačne podatke jer mi još uvijek vežemo i pravimo epidemiološke veze da li ste bili u nekom rizičnom području ili imali kontakt. 

 

"Svi dosad prepoznati kalsteri se vežu sa zemljama koje su ugrožene Njemačka, Španija, Fracuska", objasnila je Pilav.

 

Govoreći o 18 evakuisanih bh. državljana iz Italije, Pilav je kazala da je provedena javno-zdravstvena mjera izmještanja sa Aerodroma do karantina u Studentski dom Bjelave.

 

"Napravljen je zdravstveni pregled, simptomatski niko od njih nije febrilan, svi su dobro zdravlja, jedino su bili umorni od čekanja leta. Danas smo ostavili dan da se odmore, a već sutra će biti obavljeno testiranje jer dolaze iz rizične zemlje. Pod kontinuiranim su nadzorom epidemiološke službe", zaključila je Pilav. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI