UŽIVO/ KORONA KRIZA U BIH

Danas u BiH od korona virusa umrle dvije osobe, novi slučajevi zaraze u Zenici i Zavidovićima

Hronika 28.03.20, 21:10h

Danas u BiH od korona virusa umrle dvije osobe, novi slučajevi zaraze u Zenici i Zavidovićima
On je prije nekoliko dana dovezen na Kliniku za infektivne bolesti SKB Mostar. Njegova klinička slika bila je izuzetno teška, zbog čega je bio priključen na respirator

 

20:55 - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izvršeno je testiranje uzoraka na koronavirusa, a ustanovljena su još dva slučaja zaraze, potvrđeno je medijima sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 

Radi se o pacijentima iz Zavidovića i Zenice, koji su bili u kontaktu sa ranije zaraženim osobama.

 

19:09 -  Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kupila je 150.000 testova za detekciju infekcije izazvane koronavirusom i bit će brzo raspoređeni, potvrdio je federalni premijer Fadil Novalić.

 

Na konferenciji za medije je podsjetio da je danas počela dostava 20.00 testova za detekciju, te da bi trebali biti dostavljeni do kraja dana. Više o tome čitajte OVDJE.

 

18:53 - U Republici Srpskoj danas je potvrđen prvi smrtni slučaj od posljedica virosa korona. Ovo je ujedno šesti smrtni slučaj u BiH.

 

Preminula je starica iz Ribnika, koja je bila jedina osoba registrovana kao zaražena virusom u Ribniku i koja je primljena juče u bolnicu.

 

"Gospođa je primljena sa teškom kliničkom slikom s obzirom na to da je bila razvijena upala pluća. Radi se o ženi koja je bolovala od niza hroničnih bolesti i dozvolite mi da ovom prilikom izrazim saučešće porodici", rekao je ministar zdravlja Alen Šeranić.

 


18: 30 - U Bosni i Hercegovini registrovana su četiri nova slučaja zaraze korona virusom.

 

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, za N1 je potvrdila da je testirano 17 uzoraka, od čega su četiri bila pozitivna.

 

U nalazima osoba iz Goražda, Brčkog, Sarajeva (Ilidža) i Ilijaša potvrđen je korona virus, a svi su, izuzev pacijenta iz Ilijaša imali kontakt sa ranije zaraženim osobama.

 

17:35 -  Muškarac iz Gruda koji je bio zaražen koronavirusom danas je preminuo u Sveučilišnoj bolnici Mostar. Preminuli muškarac bio je 1956. godište.

 

On je prije nekoliko dana dovezen na Kliniku za infektivne bolesti SKB Mostar. Njegova klinička slika bila je izuzetno teška, zbog čega je bio priključen na respirator.

 

Do ovog trenutka u BiH je ukupno zaraženo 258 osoba, pet se oporavilo, dok je registrovano pet smrtnih slučajeva.

 

16:20 - Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa.

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.  Više čitajte OVDJE.

 

12:16 - U subotu su u Širokom Brijegu potvrđena tri nova slučaj zaraze koronavirusom te je sada u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) ukupno 16 zaraženih osoba.

 

Riječ je o kontaktima prvozaražene, sedamdesetpetogodišnjakinje iz Jara pored Širokog Brijega, kazao je Feni ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ-a Drago Martinović.

 

Od izbijanja epidemije koronavirusa u ZHŽ-u do sada je testirano ukupno 37 osoba, a 16 ih je pozitivno. U samoizolaciji se nalazi oko tisuću građana te županije.

 

Prvi slučaj zaraze pojavio se i u Ljubuškom, a riječ je o časnoj sestri. S obzirom da je njeno mjesto prebivališta u Čitluku (HNŽ), još uvijek nije jasno hoće li se ta pacijentica ubrajati među zaražene u ZHŽ-u ili u HNŽ-u.

 

11:25 - Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su jutros u Širokom Brijegu, potvrđeno je iz Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

 

Riječ je o dva muškarca i jednoj ženi, a svi su povezani za isti klaster, prvi slučaj u Širokom Brijegu, gdje je oboljela starija ženska osoba. Broj oboljelih u tom gradu sada iznosi 12, a u ZHK ukupno 16, uz Grude, gdje su registrirana četiri slučaja.

 

10:23 - Tokom protekla 24 časa u Srpskoj je korona virus potvrđen kod sedam osoba, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. U Srpskoj je trenutno korona virusom zaraženo ukupno 162 slučaja.

 

Od ukupnog broja novozaraženih, jedna je iz Banjaluke, a šest iz Gradiške. Sve osobe su u izolaciji, i stabilnog su zdravstvenog stanja.

 

– Od novozaraženih, tri su muškarca – po jedan starije, srednje i mlađe životne dobi, te četiri žene – dvije starije i jedna mlađe životne dobi. U UKC je smješteno 28 pacijenata, od čega je 25 sa teškom kliničkom slikom, a tri osobe su na respiratoru – ističe Šeranić.

 

Sa lakšom kliničkom slikom na pulmologiji u Banjaluci je 15 osoba. Trenutno je u Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 16.519 osoba, a iz nadzora je izašlo 2.239 osoba.

 

10:07 - U Tuzlanskom kantonu je do sada registrirano devet osoba oboljelih od koronavirusa. 

 

- Već jučer su dvije osobe bile zaražene koronavirusom, a danas je iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona potvrđeno da je još sedam osoba zaraženo. Ovakva promjena nije neočekivana - istaknula je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Maida Mulić.

 

Ona je kazala da nema mjesta panici te da te osobe za sada imaju temperetauru do 38 stepeni i opću makasalost.

 

Po riječima ministrice  zdravstva  Tuzlanskog kantona Dajane Čolić, tokom noći je urađeno 36 testiranja i to je obavljeno u Centru za srce u Tuzli.

 

- Radi se epidemiološka obrada svih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama i u toku dana će biti poznati rezultati testova - rekla je Čolić.

 

Da nije vrijeme za paniku potvrdio je i komadant Štaba civilne zaštite Tuzla Mustafa Šakić.

 

-  Tražimo da se izvrši nadzor i nad privatnim klinikama, jer smatramo da se naše mjere ne poštuju –istaknuo je Šakić. 

 

08:30 -  U Sarajevu su potvrđena još tri slučaja zaražena korona virusom. Dva su povezana sa ranije oboljelim pacijentima sa Ilidže, dok za treću osobu nije poznati mogući mogući način zaraze.

 

Tokom noći u Kliničkom centru testirano je 37 uzoraka i osim ova tri iz Sarajeva, ostali su bili negativni.

 

U Sarajevu je od početka pandemije koronavirusa registrirano 13 zaraženih.

 

U BiH je do jutros registrirano ukupno 240 oboljelih. Taj broj uključuje i osobe koje su bile zaražena, ali se sada vode kao izliječene. Također, u taj broj su uračunata i tri smrtna slučaja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)

BLIN
KOMENTARI