POGLED U (SRETNIJU) BUDUĆNOST

Da, virus će promijeniti ovaj svijet, ali kako? Dolazi li kraj terora neobrazovanih i glupih, i vladavine morona?!

Nedjeljni magazin 27.03.20, 14:46h

Da, virus će promijeniti ovaj svijet, ali kako? Dolazi li kraj terora neobrazovanih i glupih, i vladavine morona?!
Fatalni koktel interneta, društvenih mreža, demokracije i postmoderne pretvorio je tvrdnju svakog morona u ravnopravni stav. Elite su ionako omražene, a oni koji su obrazovani - naravno - dio su elite

 


Izvor. Jutarnji.hr
Piše: Jurica Pavičić

 

 

Godine 2008. braća Joel i Ethan Coen snimili su špijunsku komediju “Spaliti nakon čitanja”, film koji u vrijeme kad je nastao čak ni poklonici autorske braće nisu jako voljeli. Ta gorka, mizantropska komedija u to je doba prošla razmjerno neopazice, da bi se u međuvremenu pretvorila u jedan od najspominjanijih filmova suvremenog Hollywooda. Zašto? Zato što se bavi temom koja je u međuvremenu postala goruća. A to je vladavina neobrazovanih i glupih.


U “Burn After Reading” špijunski se zaplet temelji na pokušaju dvoje praznoglavih tupsona da prodaju Rusima povjerljive dokumente greškom ostavljene u njihovoj teretani.


Glavni junaci filma dvoje su potpunih glupaka, jednako praznoglave i nekompetentne su i profesionalne obavještajne zajednice, a jedini čovjek koji tu išta razumije je Osbourne Cox (John Malkovich), stari obavještajac i teški alkoholičar. U jednoj od najboljih scena filma Cox jednom od likova kaže kako “pripada ligi morona”, morona “protiv kakvih se bori čitav život”. Cox, koji film završava u komi, u filmu pijano nazdravlja “idiotizmu današnjice”.


Dvanaest godina je prošlo od tog filma, a u tih dvanaest godina su i svijet općenito i naš lokalni hrvatski svijet postajali svaki dan sve više onakvima kakve ih vidi Osbourne Cox.


Sve do prije nekoliko tjedana činilo se da živimo u svijetu kojim su potpuno zavladali moroni, u kojem je znanje devalvirano, a stručnost predmet poruge. Živjeli smo u svijetu u kojem je do karikature doveden postmoderni princip “anything goes”, pa je u kakofoniji javne rasprave bio jednako vrijedan stav akademika i stav debila, znanstveni rad i internetska forvarduša.


Do prije nekoliko tjedana živjeli smo u svijetu u kojem se na kiosku prodaju knjige o “flat Earth” teoriji, a kojima predgovor piše šef Nadbiskupskog arhiva.


Živjeli smo u svijetu u kojem David Icke posjećuje Sabor u aranžmanu po snazi treće parlamentarne stranke, u kojem su antivakseri postajali iz dana u dan sve glasnija i bučnija većina, u kojem su na javnoj televiziji istupali negatori Jasenovca, a svaka nova bazna stanica mobilne telefonije pretvarala se u mali lokalni rat između inženjera fizike i kvartovskih teoretičara zavjere.


Cijelo suvremeno društvo, a pogotovo hrvatsko društvo, pretvorilo se u metastaziranu ekstenziju (inače zabavnog) TV showa “Na rubu znanosti”. Čudni marginalci, teoretičari zavjere i ljubitelji opskurantskih koincidencija prestali su biti domena Mišakove emisije za kasne noćne sate, a pretvorili se u relevantne sugovornike. Kojekakve teorije zavjere, od chemtrailsa preko ravne Zemlje do 5G mreža, izlile su se iz korita i ušle u srednju struju.


Fatalni koktel interneta, društvenih mreža, demokracije i postmoderne pretvorio je tvrdnju svakog morona u ravnopravni stav. Elite su ionako omražene, a oni koji su obrazovani - naravno - dio su elite.


Mainstream mediji vam lažu i nisu relevantan izvor informiranja. Elite od vas kriju istinu. Istinu znaju odbačeni i skrajnuti marginalci, a ti marginalci - srećom - sad više nisu skrajnuti zato što postoje društvene mreže. Mreže su glupanima dale oruđe koje im je nedostajalo: oruđe da bajpasiraju obrazovane i da se međusobno povežu.


Oni su upravo to i učinili, a direktni proizvod tog svijeta je (ne samo) Donald Trump. Trump čiju administraciju - uzgred - brojni politički esejisti sve češće uspoređuju s likovima “Burn After Reading”.


Tako je, velim, naš širi i uži svijet izgledao prije samo nekoliko tjedana. No, više ne izgleda ili barem ne izgleda u toj mjeri. A sve to možemo zahvaliti jednom majušnom, nazubljenom virusu.


Mnogo se toga promijenilo u suvremenom društvu u ovih nekoliko tjedana pandemije Covida-19. Neke će promjene biti trajne, neke vjerojatno ne. Neke će biti negativne. No, čini mi se da u cijeloj toj drami vidim jednu pozitivnu promjenu. Wuhanski je virus, naime, pridonio restauraciji autoriteta znanja.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI