Bivši zaposlenik CIA-e šokirao svijet

'Mjere koje vlade koriste u borbi sa korona virusom mogle bi ostati zauvijek! Jednom kada osjete moć, neće ih se odreći!'

Front 27.03.20, 09:44h

'Mjere koje vlade koriste u borbi sa korona virusom mogle bi ostati zauvijek! Jednom kada osjete moć, neće ih se odreći!'
Snowden smatra da će nakon završetka pandemije vlade početi koristiti princip izolacije i karantina i u drugim situacijama

 

 


Bivši zaposlenik CIA-e i Nacionalne službe sigurnosti SAD-a, Edward Snowden, svojim izjavama je navikao šokirati svijet, a tako je bilo i ovog puta.   


Snowden je prokomentarisao situaciju sa pandemijom koronavirusa u svijetu rekavši da će vlade pomoću nje osjetiti moć koju omogućavaju pojačani nadzor i kontrola.


- Pojačani nadzor i praćenje ljudi su moći koje će države i vlade, jednom kada ih osjete, nastojati zadržati - rekao je Snowden.


Snowden smatra da će nakon završetka pandemije vlade početi koristiti princip izolacije i karantina i u drugim situacijama, poput terorizma.


- Oni iste alate mogu nastaviti koristiti i nakon završetka pandemije, kao naprimjer za borbu protiv terorizma, ali i za praćenje i špijuniranje političkih neprijatelja, kao i nepodobnih osoba drugih država - rekao je Snowden.


Također, Snowden je upozorio da se "vještačka inteligencija koristi u praćenju ljudi, te da države imaju izuzetnu moć da uređajima za prepoznavanje lica u svakom trenutku znaju lokaciju određenih osoba".


- Vlade već znaju šta pretražujete na internetu, kuda se vaš mobitel kreće, a sada znaju i vašu brzinu otkucaja srca. Zamislite šta će se dogoditi kada počnu primjenjivati vještačku inteligenciju na sve te podatke koje posjeduju - zaključio je Snowden.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI