PORUKA BRITANSKOG AMBASADORA MATTA FIELDA

Svi možemo biti heroji! U vremenu ove krize impresioniran sam ljudima u BiH!

Front 25.03.20, 19:23h

Svi možemo biti heroji! U vremenu ove krize impresioniran sam ljudima u BiH!
Impresioniran sam smirenim i razumnim načinom na koji su građani diljem BiH odgovorili na dešavanja i zahvaljujem im na pozitivnim i ohrabrujućim porukama koje šalju. U ovome smo svi zajedno. A ne postoji mjesto na kome bi moja porodica i ja radije bili sada.

 

Pišem ovaj blog za stolom u kući. Kao i mnogi drugi diljem Bosne i Hercegovine, i cijelog svijeta, trenutno radim od kuće zbog pandemije COVID-19. Smatram se sretnim jer imam prostor i tehnologiju potrebnu za to. Mnogi žele da rade, ali sada nisu u prilici. Cilj mi je pokazati da se posao ambasadora može raditi i na daljinu. I, zaista mi je drago da svi mi u Britanskoj ambasadi na neki način dajemo svoj doprinos.


 
Zašto? Zato što se svi zajedno suočavamo sa najvećom zdravstvenom krizom generacije. Sada je više nego jasno da cijeli svijet osjeća ili će osjećati posljedice i da svako od nas ima svoju ulogu i zadatak. Na prvim linijama su naši doktori, medicinske sestre, uposlenici hitnih službi i drugi koji rade u ključnim sektorima. Mnogi nastavljaju sa pružanjem esencijalnih usluga – uposlenici u prodavnicama, dostavljači, komunalni radnici, pekari i rudari – a mi zavisimo od svih njih. Veliki broj kompanija je našao kreativne načine da nastavi raditi sa svojim klijentima.

 

Ali, ovo je borba u kojoj svi možemo biti heroji. Za veliki broj nas to znači da ostanemo gdje jesmo i pomognemo spriječavanju širenja virusa.

 

Nije česta pojava da je ostanak kod kuće ustvari prava stvar. Na svakom jeziku, od nas se traži da #StayAtHome, #OstaniDoma, #FiqueEmCasa. Znam da to nije lako, uz djecu koja se školuju od kuće, ili ako imate posao koji se treba raditi iz kancelarije. Ali, ostanak kući je za većinu nas najkorisnija stvar koju možemo uraditi.

 

Moji savjeti:

 

Uspostavite rutinu, sa redovnim pauzama i periodima u kojima se možete “isključiti”;


Budite u kontaktu sa vašim najmilijim i sa kolegama;


Radite sa ciljem, bilo u radnim timovima, tokom učenja od kuće ili učenja nove vještine;


Krećite se, čak iako je to trčanje u mjestu ili povratak davno zaboravljenom preskakanju konopca;


Budite u toku, ali ne provodite previše vremena slušajući loše vijesti. Umjesto toga, tražite pozitivne priče.


Šta još Ujedinjeno Kraljevstvo radi u ovoj globalnoj borbi? Kao i druge zemlje, prvo se moramo fokusirati na suzbijanje i rješavanje problema kod kuće. Naš premijer je najavio ograničenja kretanja, zatvaranje škola i kolektivni napor da se pruži podrška našem zdravstvenom sistemu, tako da se mogu posvetiti spašavanju života. Također, najavio je veliki i dalekosežni paket podrške, posebno za naše kompanije i poslodavce, fiskalnu injekciju od 330 milijardi funti kako bi se ublažile očekivane ekonomske posljedice.


 Izvan svojih granica, i u uskoj saradnji sa našim partnerima kao što su SAD, EU, UN i drugi, Ujedinjeno Kraljevstvo želi pomoći posebno onim zemljama koje su najosjetljivije na posljedice, kao i međunarodnim tijelima koji im pomažu poput Svjetske zdravstvene organizacije. Mi smo odvojili 241 milion funti sredstava UK aid pomoći za finansiranje globalnog napora u borbi protiv epidemije putem UNICEF-a, Crvenog križa i drugih, uz 150 miliona funti za Fond MMF-a za pomoć u katastrofama sa ciljem otplate rata duga.  Pomažemo BiH i drugima kroz našu podršku i finansiranje međunarodnih finansijskih institucija i UN-a, te u potpunosti pozdravljamo najave finansijske podrške MMF-a za BiH u vrijednosti 160 miliona eura i EU u vrijednosti 80 miliona eura (još uvijek doprinosimo ovom budžetu).

 

Ujedinjeno Kraljevstvo želi da pomogne u pronalasku vakcine, novih lijekova i tretmana putem naših vodećih istraživačkih centara, u partnerstvu sa drugim partnerima u polju nauke diljem svijeta. Obezbijedili smo 40 miliona funti Koaliciji za inovacije u spremnosti na epidemije (CEPI) za borbu protiv širenja COVID-19. Naučnici u Ujedinjenom Kraljevstvu već daju svoju podršku globalnom razvoju i testiranju osam različitih opcija za vakcinu.

 

U istu vrijeme kada moramo ograničiti kretanje ljudi, moramo održati globalno kretanje roba, dijelova i lijekova. Ovi lanci dostave i razmjena informacija koja ih prati su ključni u dugom vremenskom periodu pred nama.

 

Poseban dio mojih dužnosti kao ambasadora je podrška britanskim državljanima koji se nalaze u BiH.  Naši savjeti za putovanja su ažurirani, a putnicima pomažemo da se vrate svojim porodicama u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz jasan savjet da se svi u ovoj zemlji moraju pridržavati i poštovati instrukcije koje donose vlasti.

 

Mi smo preusmjerili našu trenutnu tehničku podršku bh. vlastima kako bi pomogli u odgovoru na COVID-19, posebno u oblasti komunikacije sa javnošću – oblasti u kojoj je uložen veliki napor, uz neke sjajne primjere izvrsnosti. Mi nastavljamo pružati podršku, što je više moguće, u poljima digitalizacije rada kompanija i vlada, pružamo podršku ranjivim kategorijama i poboljšavamo sanitetske objekte Oružanih snaga BiH. Uz napore da se izgradi bolja BiH, ove potrebe će biti još i veće uz trenutne izazove.

 

Bit ćemo u prilici da uradimo i više, kada budemo imali bolje razumijevanje kako da odgovorimo na onaj nevjerovatni i nepredvidivi izazov. Bojim se da se ništa neće brzo riješiti, ali mi smo dugoročno tu. Drago mi je da različite agencije, krizni štabovi i vlade sarađuju diljem zemlje. Impresioniran sam smirenim i razumnim načinom na koji su građani diljem BiH odgovorili na dešavanja i zahvaljujem im na pozitivnim i ohrabrujućim porukama koje šalju. U ovome smo svi zajedno. A ne postoji mjesto na kome bi moja porodica i ja radije bili sada.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI