Slovenski infektolog iz ugledne berlinske bolnice iznio projekcije

'Ako je danas 480 potvrđenih slučajeva, onda bi ih za deset dana moglo biti 5090, a za 14 dana 14.500?'

Hronika 25.03.20, 12:15h

'Ako je danas 480 potvrđenih slučajeva, onda bi ih za deset dana moglo biti 5090, a za 14 dana 14.500?'
Kada bi sve ovo sa koronom moglo završiti?

 


Infektolog Andrej Trampuž, slovenski liječnik i šef odjela za infektologiju i septičku kirurgiju u bolnici Charité u Berlinu, iznio je u utorak za slovenske medije neke prognoze i simulacije o razvoju pandemije koronavirusa u Europi, uz ocjenu da vrhunac epidemije nije tako blizu.  


U razgovoru za Slovensku televiziju, on je kazao da vrh epidemije u Njemačkoj vjerovatno neće uslijediti prije sljedeće dvije sedmice, a da još ovu sedmicu očekuje bitno povećanje novih zaraza, ali i onih oboljelih koji će trebati intenzivno liječenje, prenose slovenski mediji.

 

Projekcije budućeg razvoja situacije su nužne, a u Charitéu su, kaže, napravili simulacije i za Njemačku i za Sloveniju koje pokazuju da bi se broj teže oboljelih mogao dramatično povećati.

 

Ako je danas u Sloveniji 480 potvrđenih slučajeva, onda bi ih za deset dana moglo biti 5090, a kroz 14 dana 14.500, kazao je da to pokazuje projekcija koja kako kaže dopušta neka odstupanja, ali na te dramatične brojke ipak treba računati.

 

Ako se za pretpostavku uzme da će deset posto oboljelih trebati liječenje na intenzivnim odjelima, onda bi to značilo da će intenzivno liječenje s takvim tempom širenja zaraze trebati za desetak dana oko 500 pacijenata, a kroz 14 dana čak 1450, upozorio je doktor Trampuž.

 

Svi pacijenti na intenzivnoj njezi inače ne trebaju nužno respirator, no takva bi situacija dramatično premašila sadašnje bolničke kapacitete, upozorava Trampuž, prenosi Hina.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI