FOTO/ POSLJEDNJE PROBE UŽURBANO TEKU

I njih je korona zaustavila: U SARTR-u uskoro premijera predstave 'Faust-Studije' pod palicom Tomija Janežića

Kultura 02.07.20, 16:09h

I njih je korona zaustavila: U SARTR-u uskoro premijera predstave 'Faust-Studije' pod palicom Tomija Janežića
Premijera koja je trebala biti početkom aprila, zbog pandemije korona virusa morala se odgoditi, rad na predstavi je obustavljen, a internacionalna teatarska ekipa se razišla. No, nakon nekoliko mjeseci pauze, svi su ponovo na okupu i užurbano rade na predstavi čija je premijera zakazana za 7. 8. i 9. juli

 

 

U Sarajevskom ratnom teatru od 6. februara zahuktalo su tekle probe za novu predstavu radnog naziva “Faust – Studije”, prema tekstu “To nije to” slovenske autorice Simone Semenič i u režiji Tomija Janežića.


Međutim, premijera koja je trebala biti početkom aprila, zbog pandemije korona virusa morala se odgoditi, rad na predstavi je obustavljen, a internacionalna teatarska ekipa se razišla. No, nakon nekoliko mjeseci pauze, svi su ponovo na okupu i užurbano rade na predstavi čija je premijera zakazana za 7. 8. i 9. juli.

 

sartr-faust1


Ova predstava po prvi put povezuje Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, Beogradsko Dramsko pozorište i Internacionalni teatarski Festival MESS.


Poznatom slovenskom reditelju Tomiju Janežiču ovo je prvi put da režira u Bosni i Hercegovini, nakon niza nagrađivanih predstava u regionu i Evropi.


Inače, bh. publika je već upoznata sa njegovim prethodnim radom. Predstava „Galeb“, u njegovoj režiji, izvedena je 2013. godine na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, gdje je osvojila Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini.


Janežiča ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu - navodi se ukratko o predstavi na stranicama SARTR-a.

 

Svemu tome sada se dodaje i najnovija kriza izazvana pandemijom korona virusa, koja mijenja svijet u kojem smo do sada živjeli. 


Ova koprodukcija ne samo da će donijeti međunarodnu promociju teatrima koji učestvuju u njoj, već će započeti novu vrstu partnerstva i poslužiti kao primjer drugima u regiji. Na ovaj način omogućena je razmjena kreativnih ideja kojima se jača regionalna povezanost.

 

sartr-faust2


Autorski tim na predstavi čine:


Tekst: Simona Semenič
Režija: Tomi Janežić
Asistentica režije/ Dramaturgija/ Mirjana Medojević
Koreografija/ Dramaturgija/ Katja Legin
Scenografija/ Branko Hojnik
Kostimografija/ Marina Sremac


Uloge tumače:


Selma Alispahić – BiH
Maja Salkić – BiH
Emina Muftić – BiH
Amila Terzimehić – BiH
Jelena Laban- Crna Gora
Karmen Bardak - Crna Gora
Maja Ranđić - Srbija
Dunja Stojanović - Srbija
Fotografija/ Dženat Dreković

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI