Objavio odluku bez presedana

Trump naredio zabranu putovanja iz Evrope u SAD sljedećih mjesec dana, pa kasnije objašnjavao šta je mislio...

Front 12.03.20, 07:52h

Trump naredio zabranu putovanja iz Evrope u SAD sljedećih mjesec dana, pa kasnije objašnjavao šta je mislio...
Pola sata nakon njegova govora, u kojemu je također rekao da se odluka ne odnosi samo na putnički, nego i na teretni promet, iz Bijele kuće su objavili pojašnjenje prema kojemu to ipak nije tako. U pojašnjenju su dodali i da je, kad je rekao 'Evropa', mislio na države članice Schengenske zone

 

Američki predsjednik Donald Trump u obraćanju naciji u noći sa srijede na četvrtak po hrvatskom vremenu objavio je da zbog situacije s koronavirusom uvodi zabranu 'svih putovanja iz Evrope u SAD' na sljedećih 30 dana.

 

- S obzirom da Evropska unija nije provela iste mjere predostrožnosti koje smo poduzeli mi u SAD-u, imamo niz žarišta koronavirusa u Americi. Stoga sam odlučio povući nekoliko teških, ali nužnih poteza. Kako bismo spriječili dolazak novih zaraženih na naše tlo, suspendirat ćemo sva putovanja sljedećih 30 dana iz cijele Evrope. Odluka na snagu stupa u petak u ponoć, a podložna je promjenama ovisno o promjeni uvjeta. Iznimke će biti samo za američke državljane koji će morati proći kroz odgovarajući 'screening' po dolasku na američko tlo, rekao je Trump ističući da se ova odluka ne odnosi na Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

Pola sata nakon njegova govora, u kojemu je također rekao da se odluka ne odnosi samo na putnički, nego i na teretni promet, iz Bijele kuće su objavili pojašnjenje prema kojemu to ipak nije tako. U pojašnjenju su dodali i da je, kad je rekao 'Evropa', mislio na države članice Schengenske zone.

 

Sat vremena nakon govora, na Twitteru se s pojašnjenjem javio i sam Trump.

 

- Molim vas, jako je važno za sve države i kompanije da znaju da zabrana putovanja ni na koji način ne utječe na trgovinsku razmjenu. Ova restrikcija zaustavlja ljude, a ne robu, napisao je Trump.

 

Trump je u obraćanju iz Ovalnog ureda rekao da prati situaciju u Kini i Južnoj Koreji, u kojima epidemija, kako se čini, jenjava, te će razmotriti ublažavanje restrikcija na putovanja prema tim državama.

 

Amerikancima je obećao brojne porezne olakšice i druge ekonomske mjere kako bi ublažio posljedice koronavirusa na ekonomiju.

 

Kazao je i da su stručnjaci iz dana u dan sve bliže pronalasku vakcine.

 

- Najveći rizik je za stariju populaciju, za ljude koji već boluju od nečega, oni moraju biti na velikom oprezu, rekao je Trump pozivajući starije američke državljane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna te da ne idu na velike javne skupove.

 

Sugrađane je pozvao i da vode brigu o higijeni, da redovno peru ruke i da slijede upute stručnjaka.

 

- U kritičnom smo trenutku bitke s koronavirusom. (...) Neću oklijevati u donošenju odluka koje spašavaju živote Amerikanaca, uvijek ću dobrobit SAD-a stavljati na prvo mjesto, rekao je nastojeći opravdati odluku o zabrani putovanja iz dijela Evrope.

 


Države članice Schengenske zone na koje se odnosi Trumpova zabrana

 

Austrija

Belgija

Češka

Danska

Estonija

Finska

Grčka

Francuska

Island

Italija

Latvija

Lihtenštajn

Litva

Luksemburg

Mađarska

Malta

Nizozemska

Norveška

Njemačka

Poljska

Portugal

Slovenija

Slovačka

Španjolska

Švedska

Švicarska

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI