Ministar sinoć kasno potpisao uredbu

Slovenija zabranila sva velika okupljanja zbog korona virusa

Hronika 08.03.20, 18:39h

Slovenija zabranila sva velika okupljanja zbog korona virusa
Dosad je u Sloveniji potvrđeno 12 slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je otprilike 800 ljudi

 

 

Slovenski ministar zdravstva Aleš Šabeder zabranio je u subotu kasno navečer sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima s više do 500 ljudi zbog korona virusa, navodi se u priopćenju iz slovenskog ministarstva zdravstva.

 

Ministar je potpisao uredbu o zabrani okupljanja na priredbama u javnim prostorijama, a zabrana će biti na snazi sve dok postoji opasnost od nastavka širenja te bolesti, navodi se u saopćenju.

 

"Preporučujemo da zbog povećanog epidemiološkog rizika organizatori razmisle i o smislenosti priredbi s manjim brojem ljudi", navodi se još u saopćenju.

 

U idućim sedmicama u Sloveniji se odvijaju pripreme za natjecanja alpskih skijaša za svjetski kup u Kranjskoj gori (14. i 15. marta) te u skijaškim skokovima u Planici (19. i 22. marta). Sudbina tih natjecanja još nije poznata, javlja STA.

 

Dosad je u Sloveniji potvrđeno 12 slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je otprilike 800 ljudi. Prvi slučaj potvrđen je u srijedu. Ministarstvo zdravstva objavilo je i kako niko od zaraženih nije u kritičnom zdravstvenom stanju.

 

Većina zaraženih putovala je u susjednu Italiju prije nego je testirana, a slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je savjetovalo svim građanima da razmotre svoje planove putovanja i odgode sva koja nisu hitna, prenosi Hina.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI