SRĐAN PUHALO/ MAKSUZ SELAM IZ ŠEHERA

Bakire Izetbegoviću, Banjaluka jeste srpska! Pitate li se ikada kako vaše izjave utiču na život običnog Bošnjaka u RS-u?!


03.03.20, 13:34h

 

www.frontal.ba

 

Gospodine Izetbegoviću,


Prije neki dan Milorad Dodik vam je fino kazao da „Banja Luka nije šeher i nikada neće biti šeher. Banja Luka je srpska i pripada Srbima. Ona više pripada Vučiću, više podržava Vučića nego što je ikad podržavala Bakira Izetbegovića i njegove sljedbenike".


U pravu je Milorad Dodik, Bakire Izetbegoviću, jer prema popisu iz 2013. godine u Banjaluci živi 165.750 Srba, 5.104 Hrvata, 7.681 Bošnjaka i 6.508 ostalih.


Istina, da bi Banjaluka postala srpska moralo se  90-tih godina svojski zapeti da bi „nestalo“ 24.000 banjalučkih Hrvata, 20.000 Bošnjaka, poneka katolička crkva i sve džamije, o čemu rijetko možete pročitati u našim medijima, ali ima toga u spisima i presudama haških i drugih sudova.


Takođe, da bi Banjaluka postala srpska, bošnjački političari moraju od nje dignuti ruke, a  meni se čini da su digli i ruke i noge.


Mislim da ste posljednji put u Banjaluci bili 2016. godine kada je otvarana obnovljena džamija Ferhadija. Koliko ste se tada zadržali u Banjaluci, 6 sata, 8 sati, 12 sati ili ste možda prenoćili da bi porazgovarali sa Banjalučanima, Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i ostalima?


Kako je moguće da ste češće u Istanbulu, nego u Banjaluci?


Pitam se koliko vam je iskreno stalo do bilo kojeg grada u Republici Srpskoj, pa i Banjaluci, gdje žive Bošnjaci ili Bosanci koji su odnedavno postali prioritet u novoj SDA platfromi?


Kada ste, Bakire Izetbegoviću, maksuz posjetili Prijedor, Bijeljinu, Doboj, Trebinje. Kad ste posjetili Ljubuški, Široki Brijeg ili Drvar, možda i tamo ima poneki Bošnjak?


Gugl kaže da ste zadnji put posjetili Prijedor 2017. godine i to dok ste bili na proputovanju po Unsko-Sanskom kantonu. Za Janju kaže da ste poslednji put bili 2011., a u Trebinje i Široki Brijeg niste ni zavirili. Ako laže Gugl, lažem i ja.


Sve je to Bosna i Hercegovina Bakire ili bi barem trebala biti.


Prema popisu iz 2013. godine u Trebinju živi 995 Bošnjaka, u Prijedoru 29.034, Bijeljini 13.090, Ljubuškom 707, Širokom Brijegu 6, Drvaru 11, sveukupno 43.843, a taj broj je danas vjerovatno još manji. Znam, gospodine Izetbegoviću, da je tamo mali broj glasača SDA i da je to za vas gubljenje vremena, ali ako vam je stalo do Bosne i Hercegovine, možda biste trebali svratiti i do njih, a porazgovarati sa svima.


Mogli bi Srebrenicu obići i neki drugi mjesec mimo jula.


Da li ste se ikada zapitali, gospodine Izetbegoviću, kako vaše izjave, intevjui ili politički potezi vaše stranke utiču na život običnog Bošnjaka u Republici Srpskoj? Ko i kako ih predstavlja u Narodnoj skupštini Republike Srpske? Šta bi sa onim savjetodavnim tijelom Ramiza Salkića? Da li mogu mirno spavati nakon vaših „izliva“ patriotizma u Sarajevu? Razmišljate li ikada kako dolaze do posla, od čega žive, treba li im kakva fabrika ili pogon i može li se kakva investicija dogovoriti sa Dodikom ili Čovićem?


Iskreno, mislim da oni za vas i ne postoje, jer Bošnajci u Republici Srpskoj, moderno rečeno, nisu vaša ciljna grupa.


Zato Banjaluka i jeste srpska, jer ste Bošnjake u Republici Srpskoj zaboravili i prepustili da se sami snalaze kako znaju i umiju, jer baš kao Dodik i Čović, baš vas briga za svoj narod u drugom entitetu.


Da vas je briga drugačije bi se ponašali i vi i Čović i Dodik.


Žao mi je što vam ovo ja pišem, a ne neki Bošnjak ili Bosanac iz Republike Srpske...


Maksuz selam


Srđan Puhalo


P.S. Mogli bi svratiti i do Bihaća, Cazina ili Kladuše, jesu tamo druge političke opcije na vlasti, ali i oni su u Bosni i Hercegovini.  

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(Frontal.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


BLIN
KOMENTARI