OBJAVLJENA MAPA - GDJE NAJVIŽE NEDOSTAJE RADNIKA

Gadi mi se ova zemlja: Nakon afere 'Asim' i 'zapošljavanja hanume', Njemačka širom otvara vrata... Posao dobijate ODMAH!

Biznis Klub 01.03.20, 13:07h

Gadi mi se ova zemlja: Nakon afere 'Asim' i 'zapošljavanja hanume', Njemačka širom otvara vrata... Posao dobijate ODMAH!
Sigurno je da će nakon afere "Asim" i posljednjeg (SDA) skandala sa zapošljavanjem u javnom sektoru i državnim institucijama, sve više rasti broj onih koji će sve glasnije izgovarati: Gadi mi se ova zemlja!!!

 

 

 

Već je mjesecima u Bosni i Hercegovini aktuelna priča o Zakonu o imigraciji za kvalifikovane radnike koji stupa na snagu od danas - 1. marta 2020. godine. Ovaj zakon vrijedi i za radnike i svih zemalja mimo Evropske unije, pa tako i za radnike iz BiH.


Suština ovog zakona je da on predstavlja pravnu osnovu za useljavanje kvalifikovanih radnika u Njemačku. Zamišljeno je da se akademskim i stručno kvalifikovanim stručnjacima iz zemalja koje nisu članice EU olakšaju dolazak u ovu državu. 


Na ovaj način, savezna vlada želi da zadovolji rastuću potrebu za kvalifikovanim radnicima, koje domaći i evropski radnici ne mogu da zadovolje. Kancelarka Merkel naglasila je da je novi zakon "promjena paradigme u načinu na koji želimo da se obratimo stručnjacima izvan Evropske unije".


Naime, Njemačka ekonomija je ovisna o doseljavanju. Savezna vlada je zato pokrenula program privlačenja inozemnih stručnjaka pod motom „Make it in Germany". To je nacionalni prioritet.

 
"Bez inozemnih stručnjaka nećemo moći održati naše blagostanje. Ne možemo jednostavno čekati na te ljude, mi se moramo potruditi oko njih", pojasnio je svojevremeno savezni ministar rada Hubertus Heil. 


O pojedinostima vezanim za novi zakon više možete čitati ovdje, a u nastavku možete pogledati mapu Njemačke na kojoj je ilustrativno pojašnjeno gdje su najpotrebniji  kvalifikovani radnici, a koja je objavljena na zvaničnom sajtu njemačke vlade.


Crvenom bojom su označene savezne države gdje su radnici najpotrebniji. Što intenzivnija crvena, to više radnika nedostaje. prema dostupnim informacijama, najpotrebniji su radnici iz oblasti zanatstva, tehnike i zdravstva odnosno njegovateljstva.


Također, shodno oznakama na mapi, vidi se i da su u južnim dijelovima države radnici najpotrebniji, tu bukvalno "gori" od potrebe za kvalifikovanom radnom snagom...

 

posao-njemacka-mapa

 

Nema sumnje da će novi zakon u Njemačkoj privući još više mlade, stručne, kvalifikovane i obrazovane radne snage iz Bosne i Hercegovine, koja će se bespogovorno, a mnogi i bespovratno, uputiti na zapad Evrope u potrazi za boljim i pravičnijim društvenim sistemom. 


I sigurno je da će nakon afere "Asim" i posljednjeg (SDA) skandala sa zapošljavanjem u javnom sektoru i državnim institucijama, sve više rasti broj onih koji će sve glasnije izgovarati: Gadi mi se ova zemlja!!!

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)     

BLIN
KOMENTARI