NAKON SASTANKA, PREMIJERI NOVALIĆ I VIŠKOVIĆ PORUČILI

Građani, nema mjesta panici! Ako dođe korona virus, nije dramatično: Evo kako će se BiH (iz)boriti sa epidemijom...

Hronika 26.02.20, 16:33h

Građani, nema mjesta panici! Ako dođe korona virus, nije dramatično: Evo kako će se BiH (iz)boriti sa epidemijom...
Novalić je rekao da će entitetske vlade intervenirati neophodnim sredstvima, u slučaju potrebe da se nabavi dodatna oprema, a sve će se koordinirati sa Svjetskom zdravstvemom organizacijom... I premijer RS je rekao da su dogovoreni odgovarajući planovi za situaciju, ukoliko dođe do pojave oboljelih od novog koronavirusa, što, kako kaže, nije isključeno imajući u vidu da je taj virus "prisutan" u bh. susjedstvu

 

Entiteti Bosne i Hercegovine će koordinirano regovati u slučaju pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini, rečeno je danas nakon sastanka premijera bh. entiteta Federacije BiH i RS Fadila Novalića i Radovana Viškovića, koji su apelovali da se ne diže pretjerana panika kod građana, jer su nadležne institucije preduzele sve neophodne mjere u slučaju pojave te bolesti u našoj zemlji.


Premijer Novalić je rekao da nema mjesta panici, pa čak ni kada se pojave prvi slučajevi oboljelih.


- Sistem funkcionira i svi mehanizmi su pokrenuti u preventivnim mjerama. Svi klinički centri imaju potrebne izolatorije i međusobno sarađuju - rekao je Novalić novinarima.


I ukoliko dođe do pojave ove bolesti, podsjeća da procenti o broju umrlih ne pokazuju dramatične razmjere.


Novalić je rekao da će entitetske vlade intervenirati neophodnim sredstvima, u slučaju potrebe da se nabavi dodatna oprema, a sve će se koordinirati sa Svjetskom zdravstvemom organizacijom.


- Ali, nema mjesta panici, niti da se u velikoj mjeri kupuju lijekovi ili neki proizvodi i namirnice u tržnim centrima - rekao je federalni premijer.


I premijer RS je rekao da su dogovoreni odgovarajući planovi za situaciju, ukoliko dođe do pojave oboljelih od novog koronavirusa, što, kako kaže, nije isključeno imajući u vidu da je taj virus "prisutan" u bh. susjedstvu.


Višković je rekao da su nadležni timovi na ovom sastanku predočili sve potrebne informacije te da je zaključeno da su preduzete neohodne mjere kako bi se adekvatno reagovalo u slučaju pojave te bolesti.


Sastanku su prisustvovali i predstavnici nadležnih institucija iz RS i Federacije BiH, ministri zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić te Federacije BiH Vjekoslav Mandić, Ministarstva civilnih poslova BiH te nekoliko kliničkih centara iz oba entiteta, civilne zaštite.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI