Šire se dezinformacije

WHO morala da reaguje: Bijeli luk ne pomaže protiv korona virusa, ali ovako se možete zaštititi

Lifestyle 26.02.20, 10:44h

WHO morala da reaguje: Bijeli luk ne pomaže protiv korona virusa, ali ovako se možete zaštititi
Takođe, WHO ne savjetuje UV zračenja protiv korona virusa, jer to može da izazove probleme na koži

 

Zbog velikog broja neistina koje su se proširile u vezi sa korona virusom, Svjetska zdravstvena organizacija je morala da reaguje i "raščisti" neke stvari - između ostalog, da bijeli luk ne pomaže protiv korona virusa!

 

Pod motom "Mit basters" (Myth busters) se na sajtu WHO, između ostalog, ukazuje da bijeli luk ne štiti od infekcije korona virusom, prenosi Tanjug.

 

Takođe se ukazuje i da za sada ne postoje indicije da su se kućne životinje, mačke i psi, inficirali.

 

"Ne borimo se samo protiv epidemije, već i protiv infodemije. Lažne vijesti se šire brže i jednostavnije od virusa i isto su opasne", kazao je šef WHO Tedros Adanom Gebrejesus.

 

Da bi se ljudi zaštitili od novog virusa potrebno je da često peru ruke i potom ih dobro obrišu papirnim ubrusima.

 

Takođe, WHO ne savjetuje UV zračenja protiv korona virusa, jer to može da izazove probleme na koži.

 

Takođe, prskanje kože alkoholom i hlorom ne pomažeako su virusi već u tijelu. Ni ulje od susama ne ubija korona virus, ističe WHO povodom takvih glasina.

 

Navodi se da postoji više hemijskih dezinfekcionih sredstava koje ubijaju na površini 2019-nCoV virus, među kojima su dezinfekciona sredstva na osnovu hlora, izbjeljivača, etanola, hloroforma, ali ta sredstva ne smiju da se stavljaju na kožu.

 

WHO ukazuje i da ne preti opasnost od infekcije otvaranjem pisma ili paketa iz Kine.

 

"Iz ranijih analiza znamo da korona virus na predmetima kao što su pisma i paketi ne može dugo da preživi", navodi zdravstvena organizacija.

 

Pored toga se ukazuje da antibiotici i vakcine protiv upale pluća, kao što su vakcine protiv pneumokoka ili hemophilus influenca tip B ne pružaju zaštitu od novog virusa.

 

Ni redovno ispiranje nosa ne štiti od infekcije korona virusom, dodaje WHO ukazujući na još jednu u nizu mnogih dezinformacija. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI