Pripreme za 24-satni režim grijanja kreću u narednim danima

Sarajevski radijatori će biti topli cijelu noć: Hoće li građani dobijati veće račune?

Hronika 24.02.20, 15:22h

Sarajevski radijatori će biti topli cijelu noć: Hoće li građani dobijati veće račune?
Sa sigurnošću možemo tvrditi da će sistem biti efikasniji i bolji, te stabilniji sa manje prekida u snabdijevanju. Nakon prvih analiza bit ćemo u mogućnosti govoriti o uštedama, odnosno stepenu korisnog dejstva, naveo je Alagić

 

Od naredne sezone grijanja korisnici KJKP Toplane imat će 24-satno grijanje u svojim domovima. Ova odluka, kako je pojasnio direktor preduzeća Berin Alagić, donesena je radi optimizacije toplifikacionog sistema, smanjenja broja kvarova na postrojenjima, potencijalne uštede prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije, kao i radi većeg komfora građana.

 

Pripreme

 

Alagić navodi da će novi način zagrijavanja zahtijevati određene pripreme u preduzeću, što podrazumijeva izmjenu organizacije rada Službe proizvodnje i Službe servisa.

  

- Do značajnih promjena na postrojenjima neće doći. Nakon 22 sata dolazit će do promjene “krive grijanja”, što znači da će postrojenja raditi u noćnom režimu (smanjena temperatura polazne vode iz postrojenja). Pripreme za 24-satni režim kreću u narednim danima, a obuhvatit će testiranje i analizu pojedinih postrojenja, odnosno mjerenje potrošnje energenata, koje će odabrati stručne osobe u Toplanama. Za pilot-projekat bit će odabrana postrojenja različitog kapaciteta kako bismo došli do tačnijeg podatka o uštedi energije, to jeste o koeficijentu korisnog dejstva, kazao je Alagić.

 

Novim načinom zagrijavanja postojeći sistem će se učiniti efikasnijim bez obzira na starost.

 

Efikasniji sistem

 

- Trenutno ne možemo govoriti o tačnom procentu povećanja korisnosti, on će varirati od postrojenja do postrojenja. Međutim, sa sigurnošću možemo tvrditi da će sistem biti efikasniji i bolji, te stabilniji sa manje prekida u snabdijevanju. Nakon prvih analiza bit ćemo u mogućnosti govoriti o uštedama, odnosno stepenu korisnog dejstva, naveo je Alagić.

 

Ono što je najvažnije za korisnike je da zbog ove odluke neće doći do promjene cijene grijanja.

 

- Promjena trenutnog dnevnog režima zagrijavanja na 24-satni režim ne iziskuje promjenu i povećanje cijene centralnog grijanja, zaključio je Alagić.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI