ART FIGHT/ CHARLAMA SUBOTOM U 13

Damir Nikšić: Umjetnik u borbi protiv uništavanja zelenih površina i parkova u Sarajevu

DEPO Art 23.02.20, 22:19h

Damir Nikšić: Umjetnik u borbi protiv uništavanja zelenih površina i parkova  u Sarajevu
Prikazana je, uz razgovor sa autorom, serija video radova koji svjedoče o trenutnom društvenom, građanskom, umjetničkom, ali i političkom angažmanu Damira Nikšića u glavnom gradu BiH

 

Ove subote u u popularnom kulturnom programu „Charlama subotom u 13“ predstavljeni su aktuelni radovi umjetnika i aktiviste Damira Nikšića.

 

Prikazana je serija video radova koji svjedoče o trenutnom društvenom, građanskom, umjetničkom, ali i političkom angažmanu ovoga umjetnika u glavnom gradu BiH.
Neki od radova dosad nisu bili prikazivani i ovo je bila njihova premijera. 


Većina radova bavila se problemom uništavanja zelenih površina u Sarajevu i divljom gradnjom koja uništava kvalitet živjenja za građane glavnog grada.


Nakon projekcija, razvio se živi dijalog sa publikom o ovim problema koji, osim estetske dimenzije u životu jednog grada, imaju i duboko egizstencijalistički značaj za sve građane Sarajeva.

 

damir-niksic


„Ovo nije samo umjetnički problem, radi se o našoj borbi za preživljavanje – zakključio je svoje izlaganje kontroverzni umjetnik, aktivista, ali danas i političar Damir Nikšić. 


Damir Nikšić, rođen 6. decembra 1970. godine, je bosanskohercegovački konceptualni umjetnik. Studirao je na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo.

 

U periodu 2000-2004. godine studirao je na postdiplomskom studiju na University of Arizona, SAD. Magistrirao je 2004. godine iz likovnih umjetnosti i historije umjetnosti. Predavao je na Northwestern University u Evanstonu, SAD. Bio je član grupe Maxumin. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u internacionalnoj selekciji. Uspješno sa bavio u stand up komedijom čija je karekteristika bila jaka politička žaoka i angažiranost.


Posljednjh godina javnost ga poznaje i kao društvenog aktivistu i političara, čiji stavovi izazivaju jake i često kontrovezne reakcije.

 

(DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI